GPS akan menang pilihan raya negeri, tetapi kurang kerusi, kata penganalisisSebaran :

 

PETALING JAYA: Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang menjadi kerajaan dijangka memenangi pilihan raya negeri akan datang, walaupun tidak memperoleh majoriti sama seperti bawah panji Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya lalu, demikian ramalan penganalisis politik James Chin.

Beliau berkata, bekas ketua menteri Adenan Satem adalah faktor utama dalam pilihan raya terakhir ketika memimpin BN meraih kemenangan luar biasa, dengan 72 daripada 82 kerusi, pada Mei 2016.

Chin, dari Institut Asia University of Tasmania, berkata GPS akan sekali lagi unggul dalam pilihan raya berikutnya kerana “pembangkang yang berpecah belah”.“Saya menjangkakan GPS akan menang lagi, tetapi bukan dengan majoriti yang sama seperti kali terakhir. Saya rasa mereka akan kehilangan beberapa kerusi.

James Chin.

“Kecuali jika berlaku sesuatu yang besar, saya tak yakin pembangkang boleh menang, terutama kerana mereka tidak dapat bersatu sebagai satu gabungan,” katanya pada Forum Prospek dan Ekonomi Malaysia 2021.

Ia dianjurkan bersama oleh KSI Institute For Asia Pacific dan Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia.Chin berkata bahawa DAP, yang disifatkannya sebagai parti paling stabil dalam Pakatan Harapan (PH) Sarawak, kemungkinan akan menang di kawasan bandar sekali lagi.

Menurutnya, pengundi Melayu-Islam diharapkan dapat menyokong GPS, dengan komponen utamanya PBB, sementara orang Cina akan menyokong DAP, dan orang Dayak juga akan memilih GPS.

Bercakap mengenai perkara berkaitan, Chin yakin GPS tidak mahu mengadakan pilihan raya negeri dan umum secara serentak.“Saya rasa mereka mahukan pilihan raya berasingan,” katanya, sambil menambah pilihan raya mesti diadakan tahun ini “sama ada mereka menyukainya atau tidak.”

 

Dr Kelvin Yii.

Dr Kelvin Yii dari DAP, yang berharap pilihan raya Sarawak ditangguhkan sehingga selepas darurat berakhir pada Ogos, sebaliknya tidak bersetuju.

Terdapat kemungkinan besar pilihan raya negeri dan umum akan diadakan serentak untuk pertama kalinya sejak 1979.“Saya percaya GPS mahu mengadakan pilihan raya secara serentak untuk menggerakkan nasionalisme, regionalisme dan rungutan ekonomi.

“Ini adalah untuk merebut kembali kerusi Parlimen yang dikalahkan oleh gabungan itu pada PRU14, terutama di kawasan luar bandar berikutan pertelingkahan dan gelombang isu nasional seperti rasuah dan penyalahgunaan kuasa pada 2018,” kata Ahli Parlimen Bandar Kuching.

Yii, bagaimanapun, berkata dia tidak melihat pilihan raya umum akan segera diadakan, walaupun selepas Ogos, kerana beliau percaya perdana menteri hanya akan melakukannya ketika yakin akan menang dan ketika populariti parti yang dipimpinnya tinggi.“Kerajaan sekarang juga akan menggunakan program vaksinasi Covid-19 untuk meningkatkan popularitinya.”

 


Sebaran :


Leave a Reply