Pembatalan HSR: Adakah Ini Yang Rakyat Mahukan? – Najib Razak

 

Jangan ambil kira pengganda ekonomi dan impak ekonomi dari projek pembinaan projek HSR.

Abaikan sahaja pelaburan asing dan pengganda ekonomi dari pelaburan asing baru ini yang tertarik dengan idea dan visi integrasi ASEAN yang menghubungkan antara dua ibukota terpenting ASEAN yang bakal menyumbang jutaan peluang pekerjaan baru bagi tahun-tahun mendatang.

(Kenapa perlu buat HQ ASEAN kat Singapura jika kos di Malaysia lebih rendah dan Singapura cuma 90 minit jauhnya dari KL?)

Kos HSR KL-Singapura asal ialah RM60 bilion.

Kita perlu tahu bahawa projek HSR bakal mengurangkan masa perjalanan udara (termasuk masa menunggu dan masa transit dari Kuala Lumpur ke KLIA) KL-Singapura dari 3-4 jam ke 1 1/2 jam.

 

Dan kita perlu tahu bahawa pada separuh pertama tahun 2019 sahaja, pelancong dari Singapura telah berbelanja RM11.56 bilion di Malaysia atau anggaran RM25 bilion setahun.
https://www.theedgemarkets.com/…/tourist-spending…

Jika projek HSR mampu naikkan jumlah pelancong dari Singapura sebanyak 50% sahaja, jumlah perbelanjaan pelancong Singapura di Malaysia bakal naik RM12.5 bilion setiap tahun.

Jika 10 tahun, jumlah perbelanjaan tambahan sudah RM125 bilion.

Jika 50 tahun, tambahan RM625 bilion bakal masuk ke Malaysia.

Dengan menggantikan projek HSR KL-Singapura dengan projek HSR KL-Johor Bahru yang hampir sama kosnya, negara akan rugi manfaat bertrilion-trilion Ringgit bagi 20 tahun akan datang.

 

Najib Razak

Leave a Reply