MB Perak pertahan pelantikan Adun pembawa usul percaya pada Peja

 

Wakil rakyat yang membawa usul undi percaya sehingga menyebabkan Adun Chenderiang Ahmad Faizal Azumu tersingkir daripada jawatannya sebagai menteri besar kini dilantik sebagai penasihat khas menteri besar baru Perak.

Adun Pengkalan Baru, Abd Manaf Hashim, kini berkhidmat sebagai penasihat khas kepada Menteri Besar Saarani Mohammad, dengan jawatannya bertaraf exco kerajaan negeri.

Mempertahankan pelantikan itu Saarani berkata, sebaliknya pemilihan Abd Manaf dibuat bukanlah sebagai imbuhan kerana memulakan proses mengetepikan Ahmad Faizal.

Sebaliknya kata Saarani ia dibuat berdasarkan kelayakan Abd Manaf sendiri.

“(Pelantikan) ini bukan imbuhan, kita tidak menjanjikan apa-apa. Tidak terlintas sama sekali bab itu.

“Kita memilih beliau sebagai antara Adun yang senior, kita yakin pada kebolehan beliau maka beliau ambil tempat itu. Tak ada imbuhan, bukan berjanji apa-apa, tak ada,” katanya seperti dipetik Utusan Online hari ini.

Pemuda Pas sokong undi percaya MB Perak

Abd Manaf merupakan Adun Umno yang membawa usul undi percaya kepada Ahmad Faizal yang kemudian menyaksikan timbalan presiden Bersatu itu akhirnya gagal mendapat sokongan untuk kekal sebagai menteri besar Perak.

Ekoran undian dalam DUN Perak itu Ahmad Faizal kemudian melepaskan jawatannya sebelum Saarani dipilih menggantikannya.

Isu itu bagaimanapun sempat menyaksikan Saarani perlu menunggu lebih lama untuk mendapatkan sokongan majoriti sebelum mengangkat sumpah sebagai menteri besar.

Ia juga menyaksikan Presiden PAS Abdul Hadi Awang memohon menghadap Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, sebelum dua Adun parti itu dilantik menjadi exco.

Saarani berkata sebelum ini memang ada jawatan penasihat khas menteri besar untuk Ahmad Faizal dan ia diisi Adun Sungai Manik Zainol Fadzi Paharudin.

Bagaimanapun dengan pertukaran jawatan menteri besar Zainol Fadzi – Adun Umno yang kemudian menyertai Bersatu – juga berundur dan meninggalkan kekosongan pada jawatan tersebut.

Justeru kata Saarani dia hanya mengisi kekosongan yang ditinggalkan itu dengan melantik Abd Manaf.

“Tempat itu dikosongkan oleh Zainol Fadzil, jadi saya perlu isi. Apabila nak isi mestilah orang yang pada pendapat kita layak dan antara kriterianya, pertama senior dan berpengalaman dalam bidang korporat kerana beliau dahulunya adalah ahli Lembaga Pengarah TNB (Tenaga Nasional Bhd).

“Jadi berdasarkan pengalaman itu kita lantik beliau,” katanya.

Rahman Koya letak jawatan Ketua Pengarang FMT

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker