‘Maafkan Kami Jika Terlambat Hantar Makanan’

Ampang: Abang yang sengau menunggang motosikal, adiknya yang sumbing pula membonceng mencari arah ke lokasi penghantaran makanan berpandukan aplikasi navigasi.

Begitulah kesungguhan dua beradik yang saling membantu ketika mencari rezeki sebagai penghantar makanan di Kuala Lumpur sejak diberhentikan kerja Mac lalu berikutan pandemik Covid-19.

Ujian itu tidak mematahkan semangat Amirul Hafizan Rosli, 27, dan adiknya Mohamad Syafiq Haikal, 23, yang masing-masing pernah bekerja sebagai juruteknik di hotel dan penyelia tapak projek, sebaliknya ia titik permulaan untuk mereka mencari rezeki bersama.

Amirul Hafizan yang dilahirkan sengau menunggang motosikal manakala Mohamad Syafiq membonceng di belakang dan membantu mencari arah ke lokasi penghantaran berpandukan navigasi di telefon pintar.

 

AMIRUL Hafizan (kanan) bersama Mohamad Syafiq. FOTO Fathil Asri
AMIRUL Hafizan (kanan) bersama Mohamad Syafiq. FOTO Fathil Asri

 

Kisah dua beradik itu tular di laman sosial selepas dikongsikan seorang pelanggan menerusi hantaran di Facebook (FB).Menerusi perkongsian itu, Mohamad Syafiq dan Amirul Hafizan terlewat menghantar pesanan ke rumah pelanggan kerana tersesat.

Rata-rata warganet tersentuh dan memuji kesungguhan Amirul Hafizan dan Mohamad Syafiq yang sanggup mencari rezeki sehingga lewat malam.

Mohamad Syafiq yang dilahirkan sumbing berkata, dia dan abangnya berhijrah ke Kuala Lumpur dari kampung halaman mereka di Kuala Krai, Kelantan pada pertengahan 2018.

Pemegang Diploma Kejuruteraan Sivil Politeknik Kota Bharu, Kelantan itu berkata, dia pernah bekerja sebagai juruteknik di hotel dan penyelia tapak projek namun rezeki tidak menyebelahinya apabila diberhentikan kerja pada awal Mac lalu.“Memandangkan abang juga menerima nasib sama, kami berbincang dan akhirnya sepakat menjadi penghantar makanan bersama. Lagipun, motosikal cuma sebuah, jadi lebih baik kami lakukan kerja bersama daripada menganggur,” katanya ketika ditemui di Taman Ukay Bistari, di sini, hari ini.

Mohamad Syafiq berkata, kerja berdua lebih mudah cuma mereka perlu membahagikan hasil pendapatan diterima.

Disebabkan membuat penghantaran bersama, ada segelintir pelanggan bertanya hubungan mereka bagi mendapatkan kepastian kerana jarang melihat penghantar makanan datang berdua.

“Kami bekerja setiap hari dan membuat penghantaran di sekitar kawasan Lembah Klang daripada pagi hingga tengah malam.“Biarpun masih baharu, banyak pengalaman dilalui malah pernah dimaki hamun pelanggan kerana lewat membuat penghantaran disebabkan hujan lebat dengan ribut petir.

“Saya hanya mampu mohon maaf ketika itu dan serahkan makanan kepadanya sebelum beredar,” katanya yang pernah menjalani tujuh kali pembedahan bagi rawatan sumbing.

 

AMIRUL Hafizan (kiri) bersama Mohamad Syafiq Haikal mencari rezeki sebagai penghantar makanan sejak diberhentikan kerja Mac lalu. FOTO Fathil Asri
AMIRUL Hafizan (kiri) bersama Mohamad Syafiq Haikal mencari rezeki sebagai penghantar makanan sejak diberhentikan kerja Mac lalu. FOTO Fathil Asri

 

Sementara itu, Amirul Hafizan yang juga anak kedua daripada enam beradik berkata, dia pernah memohon pekerjaan lain selepas diberhentikan kerja sebagai kakitangan hotel.

Namun, belum ada pihak menghubunginya untuk menghadiri temu duga atau mengambilnya sebagai pekerja.

“Jadi, buat sementara waktu, saya bekerja dulu sebagai penghantar makanan dengan adik.

“Pendapatan tidak menentu kerana bergantung jumlah pesanan tetapi secara purata kami boleh meraih kira-kira RM1,700 setiap bulan.

“Senang kerja bersama adik kerana jika ada masalah di tengah jalan, dia ada untuk membantu. Rata-rata pelanggan ditemui juga memberi layanan baik dan tidak mengejek atau mempersendakan kekurangan kami,” katanya

Berhubung kisah yang tular di laman sosial, Amirul Hafizan berkata, dia dan Mohamad Syafiq tidak tahu mengenainya sehingga dimaklumkan rakan.

“Saya tidak tahu pada mulanya dan hairan juga mengapa ada pemandu kereta yang memerhatikan kami ketika berhenti di lampu isyarat.

“Rupanya disebabkan kisah yang tular itu. Terima kasih yang memberi kata semangat, semoga anda semua dimurahkan rezeki dan sentiasa sihat walafiat,” katanya

Polis kenal pasti lelaki pukul penghantar makanan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker