Bantah Aksi ‘Tak Senonoh’ Nobita

Tokyo: Warganet Jepun sepakat mengemukakan petisyen sebagai bantahan dan desakan menghapuskan adegan Nobita masuk ke dalam bilik mandi Shizuka di dalam siri kartun animasi terkenal, Doraemon.

Global Times melaporkan petisyen itu dihantar kepada stesen televisyen, TV Asahi dan syarikat penerbitan siri kartun berkenaan.

Kandungan petisyen itu menyatakan adegan berkenaan tidak sepatutnya ditayangkan kerana boleh memberi pengaruh negatif kepada kanak-kanak.

Menurut Entertainment Sina Weibo, adegan itu dikhuatiri mendorong dan memberi impak negatif terhadap kanak-kanak.Majoriti pengguna Weibo turut menyokong bantahan dikemukakan dalam petisyen berkenaan.

“Sebagai orang tua, saya khuatir beberapa adegan dalam siri kartun itu memberi pengaruh negatif kepada anak,” kata Qi Xiuli yang menetap di Weihai dekat bandar Shandong, China Timur.

Di sebalik bantahan, ada juga warganet memberi pandangan berbeza berhubung isu berkenaan.

“Kita tidak boleh bergantung dengan kartun untuk mendidik anak.“Sebaliknya, ibu bapa perlu menjelaskan perlakuan dalam sesebuah siri kartun kepada anak mereka supaya tahu mana betul dan salah,” kata pengguna Weibo @Bai_RuinuiR.-HM

Sumber: Global Times

Rumah “Nobita” sebenarnya bernilai RM2 juta

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker