‘Insya-Allah, ketua menteri Sabah baru dari BN’

Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi berharap terdapat ketua menteri baru Sabah daripada parti itu.

Bercakap di sesi Facebook Live BN menjelang hari mengundi pilihan raya negeri (PRN) Sabah, dia menggesa pengundi negeri itu supaya memberi peluang kepada kebanyakan muka baru calon BN untuk membuktikan diri.

Zahid turut memberikan jaminan bahawa calon yang menang pilihan raya itu akan dinilai dengan indeks prestasi utama (KPI) untuk memastikan mereka berkhidmat buat rakyat.

“Walaupun saya tak campur dalam soal pemilihan calon, tapi saya akan akan memantau ketua menteri baru yang insya-Allah dipilih antara Adun-Adun yang menang mewakili BN.“Dan tentunya saya akan berikan khidmat yang terbaik kepada ketua menteri yang baru. Insya-Allah saya akan berikan khidmat nasihat yang terbaik bagi kepentingan rakyat Sabah,” katanya.

Dalam PRN Sabah ini, BN bertanding 41 kerusi.

Sebelum ini, BN dan PAS kelihatan berbeza pendapat mengenai calon ketua menteri Sabah sekiranya gabungan pembangkang negeri itu memenangi pilihan raya.

Malah, Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin turut mencadangkan Ketua Bersatu Sabah Hajiji Md Nor bagi jawatan ketua menteri namun tidak dipersetujui Zahid.Jelas Zahid, keputusan berhubung pemilihan ketua menteri akan dibuat wakil rakyat BN bersama sekutu politiknya selepas pilihan raya. Mk

Zahid, Najib mimpi ngeri buat PHRelated Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker