Saintis bongkar misteri kematian Firaun Tutankhamun
Saintis bongkar misteri kematian Firaun Tutankhamun

KAHERAH – Misteri kematian Firaun Tutankhamun semasa berusia 18 tahun akhirnya dirungkai selepas pasukan saintis menemui bukti asid deoksiribonukleik (DNA), lapor portal berita The Sun semalam.
Pasukan saintis Pusat Penyelidikan Nasional Mesir dan Universiti Kaherah bekerja dengan dua pakar DNA Jerman. Mereka menganalisis sampel DNA beberapa mumia diraja termasuk Tutankhamun sendiri.
Penemuan mereka mendapati firaun itu mati akibat gabungan penyakit malaria dan masalah kesihatan dikaitkan dengan perkahwinan adik-beradik atau ibu-anak dalam keluarga diraja.
Pakar-pakar berkata, perkahwinan sesama adik-beradik menyebabkan daya tahan dan kesihatan Firaun Tutankhamun menjadi lemah.
Bukti DNA menunjukkan ibu bapanya adalah adik-beradik atau sekurang-kurangnya saudara terdekat tetapi ia merupakan amalan biasa pada era Mesir purba.
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- Kenapa Mahathir Bela Ismail Sabri Dalam Kes RM170 Juta
- Mahathir Tidak Layak Bercakap Tentang Kuasa Politik Melayu
- SPRM Akan Panggil Semula Ismail Sabri Berkaitan Kes AMLA
Walaupun memerintah selama sembilan tahun sahaja, Tutankhamun kekal sebagai salah seorang firaun paling ikonik dalam sejarah. Penemuan makam raja itu yang terpulihara, oleh ahli arkeologi Britain, Howard Carter pada 1922. – AGENSI
Saintis bongkar misteri kematian Firaun Tutankhamun
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- Benarkah Melayu Sedang Terbangsat Di Bumi Sendiri
- Mungkinkah Lim Guan Eng Akan Terheret Sama Dalam Siasatan Ke Atas MBI Group?
- Berakhirnya Penguasaan Dinasti Lim, Akan Berubahkah DAP?
LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :
Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Tragedi Letupan Putra Heights: KUSEL Dan MBSJ Di Serbu Audit
You must be logged in to post a comment.