Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.

Sebaran :

Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.

Assalamualaikum…bounasera. Selamat petang.

Lama saya tak menulis keadaan tak mengizinkan tapi Alhamdulillah hari ni ada sedikit kelapangan. Petang ini saya nak share satu makanan yang agak famous dan berkhasiat. Munkin setengah berpendapat ni makanan “kayangan” di negara kita tetapi di America latin dan Europe makanan ini amat biasa. Bagi yang pernah try dan biasa makan munkin makanan ini biasa sahaja tapi bagi yang belum try munkin boleh try. Nama makanan ini adalah “ QUINOA” sebutan nya “ KEEN-wah” .

Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.


Artikel Menarik :


Quinoa ini makanan purba (ancient food). Asalnya dari pergunungan Peru,Bolivia dan Chilie. Quinoa di kenali sebagai “Chisaya Mama” ( Mother of the grain) oleh orang-orang Incas dahulu kala. Quinoa ini memang berkhasiat antaranya :

  • Nutrition terlalu banyak . Berdasarkan 1 cup (185g) Quinao yang di masak Protein: 8 grams Fiber: 5 grams.Manganese: 58% of the recommended daily allowance (RDA).Magnesium: 30% of the RDA.Phosphorus: 28% of the RDA. Folate: 19% of the RDA. Copper: 18% of the RDA. Iron: 15% of the RDA.Zinc: 13% of the RDA.Potassium 9% of the RDA.Over 10% of the RDA for vitamins B1, B2 and B6.Small amounts of calcium, B3 (niacin) and vitamin E. Sehinggakan NASA scienties membuat kajian untuk tanam di luar angkasa disebabkan nutrition yang tinggi.
  • Mengandungi Quercetin dan Kaempferol . Dua bahan ni membuat Quinoa sebagai antioxidant, anti cancer,anti inflammatory anti depressant
  • Kandungan fiber yang amat tinggi berbanding bijirin yang lain
  • Tidak mengadungi Gluten
  • Kandungan protein yang tinggi dengan semua 9 essential amino acid
  • Kandungan glycemic index yang rendah (around 53)- bagus untuk kawalan gula. Tetapi kandungan carbo agak tinggi, untuk pengamal diet keto dan low carb tidak sesua mengambil quinoa dengan amount yang banyak.
  • Kandungan mineral yang tinggi seperti Iron, magnesium, potassium,zinc.
  • Yang paling penting Quinoa dapat mengurangkan berat badan- Kandungan fiber yang tinggi menyebabkan kita terasa sentiasa kenyang, meningkatkan kadar metabolism, mengurangkan selera makan.
  • Quinoa ini versatile boleh digoreng, dibuat kari,dibuat salad,dibuat soup, dibuat burger, boleh dimakan bila-bila masa, masa breakfast,lunch dinner,boleh dimakan masa panas dan sejuk,

Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.

Sebenarnaya kelebihan quinoa dan cara masakan nya amat banyak, disini saya share satu resepi yang simple dan sesuai untuk light dinner/lunch. QUINOA BERSAMA SAYURAN.

Bahan-bahan:

  • 1 paket quinoa (250g)- saya cuma guna separuh sahaja
  • Chicken stock/vege stock- saya kehabisan vege stock jadi guna chicken stok 1-2 tbsp
  • Sedikit garam
  • 1 biji bawang merah (size kecil sahaja)
  • Olive oil dalam 2-3 tbsp
  • Yellow Mustard – 1 tbsp
  • Honey (madu)- 1-2 tbsp
  • Tomato- 1 biji
  • Asparagus 1-2 batang (saya kehabisan yang fresh so guna Asparagus dalam spring water)
  • Bell pepper- half ( tergantung nak masuk 1 biji pun boleh)
  • Brocoli- ikut suka, saya Cuma masuk beberapa kuntum sahaja
  • Zucchini – 1/3 – ikut selera anda. Sebenarnya anda boleh masukkan apa-apa sayuran mengikut kegemaran anda.
  • 1 gengam caschew nut
  • Balsamic vinegar – 1 tbsp ( original recepi ialah white champange- jadi guna vinegar/cuka untuk ganti, kalau tiada balsamic guna apple cider pun boleh atau pun cuka makan biasa tapi jangan banyak)

Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.

Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.

Cara masakan:

  1. Basuh dahulu quinoa ni seperti basuh beras, kalao tak rasanya agak pahit, lapisan luar quinoa dinamakan saponin. Sebab itu cuba cari quinoa yang telah di buang saponin. Brand yang saya guna telah di buang saponinnya.
  2. Masukkan quinoa dalam periuk dan masukkan chicken stock itu. Masak sehingga mendidih, pastikan airnya lebih banyak tidak seperti masak nasi kalau saya masak seperti masak nasi bubur. Bila dan mendidih perlahankan api tutup sehingga quino ini dah masak. Quinoa masak ini dia akan pecah dan ada keluar macam ring (bulat-bulat) tengok gambar.
  3. Bila dah masak, toskan quinoa dan masuk dalam bowl.
  4. Untuk salad pulak, tumiskan bawang merah dengan olive oil.
  5. Masukkan semua sayur-sayur terutama asparagus(kalau guna yang fresh) dan brocoli, dan masukkan bell pepper dan tomato. Bila dah masak masukkan kedalam bowl quinoa yang sudah masak, gaul sehingga rata dan sedia untuk dimakan.

Resepi makanan “kayangan” di negara kita QUINOA dan kelebihannya.


Artikel Menarik :


Layari Laman Facebook MYKMU





Sebaran :

Leave a Reply