Jenazah penuntut Malaysia meninggal dunia di UK ketika bermain bola, selamat dikebumi


PENUNTUT Malaysia Muhammad Hafidz Abdullah yang pengsan dan kemudiannya meninggal dunia selepas bermain bola di Sheffield, United Kingdom (UK) minggu lalu selepas dikebumikan di Tanah Perkuburan Senawang di sini, 9.30 malam tadi.

Muhammad Hafidz disahkan meninggal dunia Khamis lalu selepas menerima rawatan selama empat hari di unit rawatan kritikal sebuah hospital di UK.

Jenazahnya yang tiba dari UK semalam di bawa ke Masjid Negeri di sini kira-kira 7 malam untuk disembahyangkan sebelum tiba di tanah perkuburan 8.40 malam ini untuk dikebumikan di kampung halaman isterinya, Nazihahwati Mohiddin, 36 tahun.

Memetik laporan Bernama.com, suasana hiba menyelubungi tanah perkuburan berkenaan dengan kehadiran lebih 50 ahli keluarga.

Muhammad Hafidz, 36, yang di tahun kedua pengajian peringkat doktor falsafah (PhD) di University of Sheffield itu disahkan meninggal dunia 11.35 pagi 8 April lalu selepas isterinya membuat keputusan membenarkan pihak hospital Northern General Hospital di Sheffield mematikan alat bantuan pernafasan atas nasihat pasukan perubatan.

BERITA BERKAITAN Penuntut Malaysia di UK meninggal dunia selepas rebah di padang bola

Beliau adalah kakitangan Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dilaporkan tiba-tiba pengsan semasa bermain bola di Pusat Sukan Goodwin di Sheffield pada 4 April lalu dan terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan semasa rawatan.

Sementara itu, bapa Allahyarham, Abdullah Kasim, 65, mengakui sangat sedih dan terkejut selain menyifatkan pemergian Muhammad Hafidz satu kehilangan besar buat keluarganya.

Beliau yang tiba dari Shah Alam turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia kerana membantu urusan membawa pulang jenazah anaknya.

Menurutnya, mereka bercadang untuk menziarahi Allahyarham sebaik mengetahui keadaan kesihatan anaknya itu semakin merosot namun terpaksa menangguhkannya kerana kekangan susulan penularan pandemik Covid-19.

“Kami tunggu keadaannya makin pulih tetapi tak sempat kerana dia pergi dulu… dia anak yang baik, bagaimanapun kami reda dengan pemergiannya.

“Kali terakhir kami bersua muka sebelum dia ke UK pada September 2019, dan ketika dia berada di sana pun setiap hari dia telefon kami untuk bertanya khabar dan kali terakhir kami berkomunikasi adalah sehari sebelum arwah pengsan,” katanya kepada pemberita di sini malam tadi. Utv

Penuntut Malaysia di UK meninggal dunia selepas rebah di padang bola

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker