Angkat Semula Najib Jadi PM - Ahmad Zaini — MYKMU.NET

Angkat Semula Najib Jadi PM – Ahmad ZainiSebaran :

Datuk Seri Najib Tun Razak tidak mustahil diangkat semula menjadi Perdana Menteri sebaik sahaja UMNO dan Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu, Datuk Ahmad Zaini Japar berkata, bekas Perdana Menteri itu mempunyai kebolehan dan kemampuan untuk menerajui kepemimpinan negara berdasarkan rekod beliau ketika memegang jawatan itu sebelum UMNO jatuh pada PRU-14 lalu.

Kata beliau, Najib mempunyai ilmu dan pengalaman dan telah melalui segala proses dalam mengembalikan semula keyakinan rakyat kepada UMNO.“Kita ketepikan soal kes beliau di mahkamah, kemampuan Najib itu ada, pokoknya untuk menyelamatkan Melayu. Beliau tidak meninggalkan perjuangan (ketika UMNO jatuh). Persepsi (negatif) orang kerana ada pihak yang melontarkan tidak baik dan ada orang ikut.

“Saya percaya Najib ada pengaruh 70 peratus (dalam UMNO), Najib sudah lalui semuanya, kalau kita nak kata orang lain (dipilih sebagai PM) saya tak nampak siapa lagi kerana dia ada sifat sebagai pemimpin,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Belum selesai kemelut dalaman yang melanda UMNO, kini parti itu dipersoalkan rakan komponen BN, MIC, kerana membelakangi mereka dalam banyak keputusan selain menggesa parti Melayu itu menamakan siapa calon perdana menteri gabungan itu pada PRU-15 akan datang.Salah satu masalah yang perlu diselesaikan jika BN ingin bertarung bersendirian pada pilihan raya umum akan datang adalah siapa yang akan menjadi calon perdana menteri, kata MIC.

Mengulas lanjut, Ahmad Zaini berkata, apa yang penting UMNO perlu kuat untuk menghadapi PRU-15, jangan ada sifat tikam belakang sesama pemimpin.

Katanya, semua pemimpin perlu mencari persetujuan sama demi mengembalikan semula tampuk pemerintahan kerajaan kepada UMNO dan BN.Beliau menjelaskan, walaupun orang muda meminta mereka diberi peluang mengemudi parti, namun ilmu sahaja tidak memadai tanpa pengalaman.

“Kita perlu seimbang (antara ilmu dan pengalaman), Kalau nak cakap Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (calon pilihan PM), beliau pun lari juga waktu UMNO susah. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pun ada banyak masalah juga.

“Walaupun Najib ada kes 1MDB, namun kes tersebut masih kabur. Jadi Najib ada kemampuan untuk jadi Perdana Menteri semula. Tun Dr. Mahathir Mohamad boleh jadi PM dua kali, mengapa Najib tak boleh. Kita buang yang keruh ambil yang jernih,” katanya.Sementara itu, Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah – juga daripada UMNO – turut menyuarakan hasrat mahu menjadi Perdana Menteri.

Meskipun hasrat itu mungkin tidak mendapat sokongan partinya namun bekas Menteri Kewangan berusia 84 tahun itu berpendapat dirinya memiliki semua yang diperlukan untuk memegang jawatan tersebut.

Memetik laporan The Vibes, Tengku Razaleigh yang mesra disapa Ku Li itu juga mendakwa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak layak untuk menjawat jawatan berkenaan.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan juga pernah bergurau dengan berkata beliau merupakan calon Perdana Menteri yang paling sesuai bagi UMNO sekiranya parti tersebut menang dalam PRU15.“Anda sedang bercakap dengan dia sekarang,” kata Mohamad berseloroh pada sidang media selepas ucap utama beliau di Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU 2020) baru-baru ini.-UM

PAU 2020: Tok Mat Dedahkan Calon Perdana Menteri UMNO


Sebaran :


Leave a Reply