Kerajaan pertimbang perintah darurat untuk kendalikan wabak Covid-19

Perintah darurat mungkin akan segera digunakan untuk mengendalikan lonjakan kes Covid-19 yang membimbangkan.

Memetik laporan The Star, banyak sumber di Putrajaya mengatakan bahawa krisis Covid-19 dan keperluan untuk mengisytiharkan darurat telah dibincangkan dalam mesyuarat khas Kabinet jam 11 pagi pada hari Isnin (11 Januari 2020).

Begitupun tiada perincian mengenai apa yang diputuskan oleh Kabinet namun Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dijadualkan bakal menghadap Yang Di Pertuan Agong pada Isnin petang.

Perdana Menteri diharapkan dapat memaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengenai apa yang diputuskan dalam mesyuarat Kabinet.Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) juga dijangka turut diadakan pada sebelah petang dengan tanda-tanda menunjukkan langkah drastik yang bakal diambil dalam mengekang penyebaran wabak tersebut.

Ia akan menjadi percubaan kedua kerajaan untuk meminta perintah darurat dalam mengawal wabak tersebut yang menjadi keutamaan perdana menteri.

Kata timbalan pembantu Keutamaan Perdana Menteri, kata pembantu menteri, adalah untuk mematikan wabak.

Dia sangat prihatin bahawa sistem penjagaan kesihatan negara melampaui batas, bahkan mungkin di ambang kehancuran ketika kes Covid-19 terus merebak dan melonjak dengan merekodkan kes baharu pesakit Covid-19 setiap hari..Malah dua menteri baru-baru ini disahkan positif Covid-19, mereka ialah Datuk Seri Mustapha Mohamad dan Datuk Seri Rina Harun.

 

Selain itu pertemuan pada Isnin juga berkemungkinan akan menimbulkan desas-desus bahawa Muhyiddin merancang untuk melantik timbalan perdana menteri (TPM).

Khabar angin bahawa Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein akan menjadi TPM berikutnya tidak terkawal berikutan laporan di Sin Chew Daily bahawa Hishammuddin dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sedang mencalonkan diri.

Bagaimanapun seorang Menteri Kanan menyatakan khabar angin mengenai pelantikan TPM itu berkemungkinan akan tetap menjadi khabar angin.“Perdana Menteri telah berkali-kali menyatakan bahawa dia puas hati dengan pengaturan pembahagian kuasa saat ini. Tidak ada keperluan untuk rombakan, ” kata Menteri Kanan.

Perintah darurat, jika ia berlaku, akan melibatkan penggantungan Parlimen dan sebarang pemilihan calon semasa tempoh darurat.

Percubaan awal untuk menggunakan peraturan darurat telah menghadapi tentangan sengit.

Kali terakhir ada peraturan darurat di Malaysia adalah selepas rusuhan perlumbaan Mei 1969.

Ketika ini dua spekulasi yang sangat berbeza sedang melonjak sama ada pelantikan TPM baharu atau perintah darurat untuk mengendalikan wabak pembunuh Covid-19.-SH

DAP bidas Hamzah, Putrajaya atas lonjakan kes Covid-19 di penjara

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker