2020 menghampiri penghujung, apa jadi pada kapsul masa ditanam Mahathir?

Wawasan 2020 merupakan ilham bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mensasarkan Malaysia mencapai negara maju pada tahun tersebut.

Lalu, tidak hairanlah apabila generasi yang pernah membesar dengan lagu Wawasan 2020 itu sangat teruja dan tidak sabar-sabar untuk sampai ke tahun yang dianggap menyimpan ‘1001 rahsia’.

Selang peralihan masa, pejam celik pejam celik, kita sudah tiba ke penghujung tahun 2020.

Realitinya, apa yang kita semua harus akui, 2020 tidak ‘seindah’ yang digambarkan.

Penularan pandemik COVID-19 terutamanya telah meragut sepenuhnya kebahagiaan sebilangan besar masyarakat dunia umumnya dan rakyat Malaysia khususnya.

Mengupas mengenai kedatangan 2020, artikel ini mahu membawa perhatian pembaca mengenai satu perkara yang pernah menjadi tanda tanya iaitu kapsul masa yang pernah ditanam oleh Dr Mahathir – arkitek landskap pembangunan dan kepesatan Malaysia.

“Tahukah anda ada beberapa kapsul masa sepatutnya dibuka pada tahun ini, ada yang ditanam oleh Dr Mahathir Mohamad?
“Dan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim?”

Malah, sebenarnya ada yang sepatutnya dibuka pada 2018 iaitu di Menara Kuala Lumpur dan Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Rawang namun difahamkan masih belum dibuka sehingga sekarang.

Begitupun, artikel ini menjurus kepada kapsul masa ditanam Dr Mahathir di Putrajaya atau lokasi tepatnya di Taman Putra Perdana.

Terletak di Putrajaya, ramai menanti untuk melihat sendiri apakah isi kandungan kapsul masa yang disimpan di monumen ini yang kini menjadi mercu tanda Putrajaya.

Terletak di Putrajaya, ramai menanti untuk melihat sendiri apakah isi kandungan kapsul masa yang disimpan di monumen ini yang kini menjadi mercu tanda Putrajaya.

Ramai yang tahu kisah kapsul tersebut dan ramai tidak sabar-sabar untuk melihat apakah kandungan di dalam kapsul itu.

Bayangkan, genap 25 tahun menunggu, sudah pasti keterujaannya terserlah tapi sayangnya, ketika tahun 2021 sudah semakin hampir mengetuk pintu, namun kapsul itu masih belum dibuka.

Namun, sudah tentu tumpuan terarah kepada kapsul masa di Putrajaya yang ditanam pada tahun 1995, sepatutnya dibuka pada 2020 sebagai simbolik kepada sambutan jubli perak Putrajaya.

Tumpuan terarah kepada kapsul masa di Putrajaya yang ditanam pada tahun 1995, sepatutnya dibuka pada 2020 sebagai simbolik kepada sambutan jubli perak Putrajaya.

Tumpuan terarah kepada kapsul masa di Putrajaya yang ditanam pada tahun 1995, sepatutnya dibuka pada 2020 sebagai simbolik kepada sambutan jubli perak Putrajaya.

Ia ditanam sempena Majlis Pelancaran Putrajaya pada 29 Ogos 1995 dan dijadualkan dibuka pada 29 Ogos lalu, namun majlisnya ditangguh disebabkan COVID-19.

Tinjauan ke lokasi ditempatkan mercu tanda berkenaan, kami mendapati kawasan sekitarnya dijaga rapi, ada juga beberapa pengunjung di sana merakamkan gambar kenangan.

Ada satu binaan di sana menceritakan perihal kapsul masa itu dan ia tertulis, beberapa salinan kertas Kabinet berkaitan pembangunan Putrajaya, salinan Perjanjian Putrajaya, salinan enakmen Putrajaya Perlaksanaan Fungsi 1995 dan beberapa dokumen lain.

Pada Januari 2020, Dr Mahathir dalam satu majlis di Putrajaya berkata:
“Saya amat gembira kerana dapat juga melihat Putrajaya ini berumur 25 tahun. Sebenarnya saya tidak mimpi untuk lihat acara seperti ini.

“Tetapi kerjasama, perpaduan kestabilan dan keamanan negara ini sehingga dapat kita bangunkan sebuah ibu kota pentadbiran yang gilang-gemilang.

Menurut laporan daripada The Star pada Julai lepas, Presiden Perbadanan Putrajaya (PjC), Datuk Seri Dr Aminuddin Hassim berkata, 90 peratus program yang dirancang untuk perayaan jubli perak di Putrajaya dibawa ke tahun depan kerana kekangan COVID-19.

“Kami berusaha untuk mengelakkan kejadian yang melibatkan pengumpulan orang dalam jumlah besar hingga akhir tahun ini,” katanya.

Berdasarkan kenyataan itu, kita boleh menjangkakan ia dibuka pada tahun hadapan, tak dapat juga kita saksikan ia dibuka pada tahun ini.

Sudah pasti ramai mengharapkan Dr Mahathir sendiri akan membuka kapsul masa yang ditanamnya pada 1995 itu.

Sudah pasti ramai mengharapkan Dr Mahathir sendiri akan membuka kapsul masa yang ditanamnya pada 1995 itu.

Begitu jugalah nampaknya yang akan berlaku kepada kapsul masa di Bangunan Bursa Saham Kuala Lumpur yang ditanam bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam kapsul tersebut, tertera nama Anwar yang ketika itu memegang jawatan Menteri Kewangan merasmikan tapak bangunan Bursa Saham Kuala Lumpur.

Sehingga kini, tak nampak lagi tanda-tanda ia akan dibuka walaupun dikatakan, ia dijadualkan dibuka pada tahun ini.

Ada lagi satu kapsul masa dijadualkan dibuka pada tahun ini iaitu kapsul masa Wawasan 2020, lokasinya terletak di dalam pusat beli-belah popular di Melaka, Dataran Pahlawan.

Astro AWANI pada Januari lepas melaporkan, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, perlu bagi pihak berkuasa, kerajaan negeri dan Muzium Melaka membuka kapsul tersebut bersama Muzium Negara dan Arkib Negara.

Majlis tersebut boleh dijadikan seperti sebuah Deklarasi Nasional, kata Pengerusi Yayasan Penggerak Wawasan (YPW) itu.

“Amanat yang hendak disampaikan adalah, kecemerlangan pada masa itu akan dibaca. Ia macam wasiat.

“Dahulu, masa saya jadi Ketua Menteri Melaka, wasiatnya bahawa amanat dalam kapsul ini hendaklah dibacakan kepada rakyat Malaysia dalam tahun 2020,” ujarnya.

Tapi tahukah anda, sebenarnya ada lagi satu kapsul masa diletakkan di The Mall pada 1987, akan dibuka 100 tahun kemudiannya iaitu pada tahun 2087.

Namun, The Mall tidak bertahan lama dan kini ia berubah wajah, dikenali sebagai Sunway Putra Mall dan difahamkan kapsul itu berada di dalam pejabat pengurus besar bangunan itu.

Usahlah dipandang pada 2087 itu tapi yang 2020 ini pun, rasanya ramai tak sabar untuk melihat sendiri kandungan kapsul masa itu.

Tahun 2020 hampir tamat, kalau tak dapat saksikan sendiri tahun ini, harapnya tahun depan tercapailah hasrat jutaan rakyat Malaysia.

Selamat menyambut kedatangan 2021, marilah kita sama-sama berdoa agar kehidupan kita pada tahun hadapan jauh lebih baik daripada apa yang kita lalui pada 2020. Awani

Putrajaya lakukan dua perkara tidak ikut perlembagaan – TMJ

Related Articles

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker