Laksana Undi18, pendaftaran pemilih secara serentak – Pemuda UMNOSebaran :


KUALA LUMPUR – Pemuda UMNO mengesyorkan agar Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menetapkan garis masa yang jelas berkenaan dengan pelaksanaan Undi18 dan Pendaftaran Pengundi Automatik.

Ini bagi memastikan tidak ada lagi sebarang persepsi negatif seolah-olah menggambarkan ada usaha terancang untuk menggagalkan agenda bersejarah yang disepakati secara bipartisan di Parlimen, kata ketuanya, Datuk Asyraf Wajdi Dasuki.

Katanya, Pemuda UMNO menyambut baik keputusan kerajaan untuk meneruskan pelaksanaan Undi18 menjelang PRU-15 kelak dan mahu pelaksanaan berjalan serentak dengan pendaftaran pemilih secara automatik.Kaedah itu adalah sebagaimana syarat utama yang diletakkan oleh Ahli-Ahli Parlimen UMNO dan Barisan Nasional ketika pindaan Perlembagaan Persekutuan hendak diluluskan di Dewan Rakyat pada 2019, tegas Asyraf.

Tuntasnya, ujar beliau, pelaksanaan Undi18 adalah hasrat murni untuk memberikan suara dan hak demokrasi kepada lebih 1.2 juta anak muda berumur diantara 18 dan 20 tahun serta hampir 4.2 juta rakyat Malaysia yang berumur lebih 21 tahun tetapi masih belum berdaftar sebagai pemilih.

Dalam pada itu, Pemuda UMNO menzahirkan penghargaan kepada Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Menteri Belia dan Sukan yang terus komited untuk memastikan perlaksanaan Undi18 dan Pendaftaran Pengundi Automatik sebagaimana yang diputuskan di Parlimen merentasi parti menjadi satu kenyataan. MGMenteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaannya akan diusahakan agar dapat dibuat dalam tempoh terdekat ini selepas perkara ini dibincang dan disahkan dalam Mesyuarat Kabinet semalam.

Susulan keputusan tersebut, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengambil langkah segera untuk menyelesaikan beberapa perkara lagi berkaitan peruntukan undang-undang tertentu dan juga perkara teknikal termasuk memperkemas kini sistem perisian yang diperlukan.

Undi18 saman kerajaan minggu depan


Sebaran :


Leave a Reply