6 makanan tingkat kecerdasan otak

Sebaran :

DAUN KARI

Mengandungi curcumin antioksidan dan anti-radang. Ia boleh membantu menghalang pengumpulan amyloids beta pemusnah di dalam otak pesakit Alzheimer, serta memecahkan plak yang sedia ada. Ia mampu meningkatkan daya ingatan dan merangsang pengeluaran sel-sel otak yang baru.

SADERI
Saderi adalah sumber yang kaya dengan luteolin iaitu sebatian tumbuhan yang boleh menenangkan keradangan di dalam otak.

BROKOLI
Brokoli merupakan sumber terbaik choline. Pengambilan choline semasa mengandung boleh meningkatkan fungsi kognitif, meningkatkan pembelajaran dan daya ingatan, mengurangkan penurunan memori kelemahan otak.WALNUT
Sumber terbaik berasaskan tumbuhan omega-3 lemak, phytosterols semulajadi dan antioksidan. DHA khususnya adalah sejenis omega-3 lemak yang boleh meningkatkan fungsi otak dan serta menggalakkan penyembuhan otak.

KACANG KUDA
Salah satu sumber makanan terbaik yang mempunyai magnesium. Ia berfungsi untuk mempercepatkan penghantaran pesanan ke reseptor sel otak dan menenangkan saluran darah yang membolehkan aliran darah lebih baik pada otak.

BERI BIRU
Antioksidan dan fitokimia dalam beri biru dikaitkan dengan peningkatan dalam pembelajaran, pemikiran dan ingatan. Ia rendah fruktosa, menjadikan beri biru salah satu buah-buahan yang sihat.

4 perkara wajib yang perlu setiap wanita lakukan


Sebaran :

Leave a Reply