Desakan KJ ‘cabul’ suara akar umbi

KUALA LUMPUR 09 DISEMBER 2017. Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berucap pada sesi penggulungan di Perhimpunan Agung UMNO 2017 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). NSTP/AIZUDDIN SAAD

KOTA BHARU – Tindakan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar secara terbuka mendesak pemilihan UMNO disegerakan sebagai satu ‘pencabulan’ terhadap keputusan akar umbi yang mahu Parlimen dibubarkan dengan lebih cepat daripada tempohnya.

Ketua Pemuda UMNO Kelantan, Noor Hariri Mohamed Noor berkata, rata-rata akar umbi dilihat lebih selesa untuk memilih kerajaan baharu menerusi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dalam menyelesaikan kemelut politik negara yang sedang berlaku ketika ini.

“Negara kini mengalami ‘deficit of trust’ daripada para pelabur yang boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi.

[VIDEO] Mahu pemilihan parti? Letak jawatan menteri dulu supaya UMNO tidak ditomah guna kedudukan – Ketua Pemuda UMNO

“Perdana menteri perlu melakukan sesuatu untuk menamatkan darurat politik ini secepat mungkin,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Dalam pada itu, Noor Hariri turut mengingatkan pimpinan UMNO yang diberikan jawatan dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN) supaya segera melepaskan tanggungjawab tersebut sebagaimana telah diputuskan oleh ahli pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU).

Katanya, tindakan tersebut memperlihatkan sifat ‘jantan’ pimpinan UMNO tersebut selaras dengan keputusan parti menolak kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Pemilihan UMNO sebelum PRU15 boleh cetus keretakan, pecah-belah parti – Najib

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker