Lantang Hentam Presiden UMNO, Akhirnya SUA Menteri Wilayah Dipanggil Lembaga Disiplin

 

PUTRAJAYA: Gara-gara mengeluarkan kenyataan mengkritik secara terbuka presiden parti, Timbalan Ketua Umno Putrajaya Tun Faisal Ismail Aziz menerima surat tunjuk sebab dan bakal dihadapkan ke Tribunal Lembaga Disiplin Umno pada 25 Feb ini.

Faisal yang juga setiausaha akhbar kepada Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa, mengesahkan beliau menerima surat tunjuk sebab itu menerusi WhatsApp dan panggilan telefon daripada Sekretariat Lembaga Disiplin Umno, pagi tadi.

Katanya, surat itu juga memintanya menjelaskan mengapa tindakan disiplin tidak boleh diambil terhadapnya berikutan tindakannya yang lantang mengkritik Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi secara terbuka.

“Saya menerima surat tunjuk sebab pagi tadi tetapi tidak terkejut sebab sudah dengar khabar angin mengenainya sejak dua minggu lalu.

Tiada khabar peruntukan berita buruk buat Ahli Parlimen pembangkang

“Malah, ada pihak tertentu sudah mengatur perjumpaan dengan ahli dan pemimpin Umno bahagian tertentu untuk mengajak mereka sama-sama buat aduan terhadap saya kepada Lembaga Disiplin Umno.

“Saya sudah membaca segala pertuduhan yang dibuat melalui surat jawapan balas. Insya-Allah saya akan hadir ke tribunal pada Khamis depan,” katanya kepada FMT.

Sebelum ini, Faisal pernah mengeluarkan kenyataan, Zahid sudah hilang kredibiliti dan mengkhianati parti selepas percubaan untuk membawa Umno menyokong Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim gagal beberapa kali.

Tindakan Zahid itu dikatakan membelakangi dasar parti iaitu “No Anwar No DAP” tetapi timbul isu “surat” dan jajaran politik baharu melibatkan kerjasama DAP dan Anwar.

Ditanya sama ada beliau akan keluar parti jika Tribunal Lembaga Disiplin memutuskannya bersalah dan menyingkirkannya daripada Umno, Faisal menegaskan masih terlalu awal untuk beliau mengeluarkan kenyataan berhubung perkara itu.

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker