PAS Perak mohon ampun kepada Sultan Perak

IPOH: PAS Perak memohon ampun kepada Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah atas kekhilafan tidak menghadap selepas dititahkan pada 8 Dis lalu.

Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria berkata, sehubungan itu PAS Perak akan mengutus surat memohon ampun dan maaf atas perkara tersebut.

Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang difahamkan bakal menghadap Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Menerusi surat yang kini tular di media sosial, Abdul Hadi dilapor memohon untuk menyembah maklum kedudukan Pas berkait krisis politik yang melanda negeri ini.

Difahamkan, permohonan menghadap itu bertujuan memaklumkan kedudukan PAS berhubung krisis politik di negeri itu, dengan tarikh dan masa diserahkan kepada budi bicara Sultan Nazrin.

“Sehubungan itu, antara tujuan saya memohon menghadap Kebawah Duli Tuanku adalah bagi menyembah maklum tentang suasana politik yang melibatkan Parti Islam Se-Malaysia (Pas).

“Saya bersedia menghadap pada tarikh, masa dan tempat yang diperkenankan oleh Kebawah Duli Tuanku,” memetik surat bertarikh 10 Disember (semalam) yang ditandatangani Abdul Hadi.

Terdahulu, Menteri Besar Perak, Saarani Mohamad dilaporkan berkata, pelantikan EXCO daripada PAS dalam kerajaan negeri hanya akan dimuktamadkan Sultan Nazrin.

Ketua Umno negeri itu berkata, pihaknya hanya boleh mencadangkan nama EXCO mengikut kesesuaian, tetapi hak memperkenankan pelantikan itu terletak pada kuasa mutlak Sultan Perak.

PAS belum terima titah menghadap Sultan Nazrin

Leave a Reply