Undi Belanjawan 2021 dijadual hari iniSekiranya masa mengizinkan, undian Rang Undang-undang Perbekalan 2021 akan dijalankan sejurus selepas baki sembilan menteri membuat penggulungan bagi kementerian masing-masing yang dijadual selesai hari ini.

Belanjawan 2021 adalah belanjawan pertama kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas mengambil alih pentadbiran kerajaan pusat pada Mac lalu.

BERNAMA

Sebanyak RM322.5 bilion diperuntukkan di bawah belanjawan berkenaan untuk perbelanjaan negara tahun hadapan.

Selain itu, menurut Aturan Urusan Mesyuarat, isu kawalan sempadan antarabangsa antara yang dijangka dijawab dalam Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri susulan insiden serangan terhadap dua anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand di Padang Besar, Perlis, awal pagi Selasa.

Insiden itu yang mengorbankan Sarjan Baharuddin Ramli, 54, manakala Sarjan Norihan a/l Tari, 39, cedera parah, akan turut diperincikan pada sesi tersebut.
Isu salah laku rasuah dalam kalangan kakitangan kerajaan dan perkembangan mengenai pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 turut bakal disentuh oleh Ahli-Ahli Parlimen hari ini-BERNAMA

Ngeh Koo Ham dihalau keluar dewan, ganggu ucapan menteriLeave a Reply

Your email address will not be published.