Larangan arak: DAP rancang bincang dengan peniga langkah selanjutnyaSusulan DAP Wilayah Persekutuan mahu adakan bantahan

BANGI, 5 Rabiulakhir 1442H, Sabtu – DAP sedang dalam proses perbincangan bersama pihak yang terbabit susulan penguatkuasaan sekatan jualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan kedai ubatan tradisional Cina.

Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng berkata, partinya akan memberikan kenyataan dalam masa terdekat berhubung langkah terbaharu dikeluarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu.

“Kita akan keluar satu kenyataan bersama semua pemimpin dalam masa dua atau tiga hari ini bagi membolehkan peluang bertemu dengan peniaga terbabit,” katanya ketika seperti dipetik Sinar Harian, hari ini.

Kenyataan yang akan dikeluarkan nanti turut mengulas mengenai kenyataan yang dibuat Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary yang tidak menolak kemungkinan bahawa kerajaan akan memperluaskan sekatan tersebut di seluruh negara.

Ahmad Marzuk dilaporkan berkata, kerajaan menerima komen positif daripada masyarakat merentasi kaum berhubung langkah itu yang dijangka dilaksanakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bermula 1 Oktober tahun depan.
Tindakan DBKL beku lesen arak akan buat ramai hilang pekerjaan- Penjual

Terdahulu, Pengerusi DAP Wilayah Persekutuan, Tan Kok Wai akan mengadakan pertemuan dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Mahadi Che Ngah untuk memohon supaya keputusan itu ditarik balik.

Katanya, DAP Wilayah Persekutuan akan mengumpulkan bantahan daripada pihak berkepentingan yang terjejas dengan peraturan baharu penjualan arak beralkohol tinggi oleh DBKL.

Pada 18 November lalu, media melaporkan kedai runcit, serbaneka dan kedai menjual ubat tradisional Cina sekitar Kuala Lumpur tidak dibenarkan menjual minuman alkohol bermula 1 Oktober tahun depan.

Penguatkuasaan itu bakal dilaksanakan susulan DBKL memuktamadkan Garis Panduan dan Syarat Permohonan Lesen Minuman Keras baru-baru ini.

DBKL sebelum ini membekukan permohonan baharu lesen minuman keras berkuat kuasa 2 Jun lalu dan tindakan akan diambil terhadap premis yang menjual minuman keras tanpa lesen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.