Kotornya Kawasan Miskin Bandar Di Pulau Pinang , Indah Khabar Dari Rupa…Di Mana MBPP ?Pulau Pinang adalah antara wajah Malaysia yang terkenal dengan budaya dan makanan yang enak. Tidak lupa juga pemandangan pantai dan bukit bukau yang terdapat di sana telah berjaya menarik puluhan ribu pelancong setiap tahun.

Namun dalam satu bandar yang membangun, pasti ada kisah gelap yang tercoret di lorong-lorong yang tidak mendapat perhatian rakyat Malaysia. Dan itulah yang cuba disampaikan oleh Hahn Zulkifli, seorang pencipta kandungan daripada Pulau Pinang, yang mengfokuskan kerjanya dengan bercerita mengenai kemanusiaan.

Beberapa hari lalu, Hahn berkesempatan melawat ke salah satu flat yang terdapat di sana. Dia hadir untuk memberi bantuan kepada salah sebuah keluarga yang terputus bekalan makanan akibat PKPB. Dia akui, luluh dan sedih hati apabila melihat keadaan kawasan tempat tinggal terbabit.

“Sampai saja saya di laluan masuk, luluh hati saya melihat situasi yang saya tak jangka akan lihat di Malaysia. Gelap, depresif dan klaustrafobik. Laluan kanan-kiri penuh dengan sampah dan limpahan air dari tingkat atas. Lorong-lorong kaki lima gelap dan berbau hanyir.

“Terdapat 3 lif dan yang berfungsi cuma satu. Lif yang berfungsi itu hanya boleh sampai ke beberapa tingkat disebabkan butang lif sudah rosak. Semua terpaksa berhimpit dalam lif dan yang paling gerun adalah kita boleh dengar bunyi tali lif bergesek menarik naik penumpang,” katanya kepada The Vocket.

Katanya, situasi ini tak tumpah seperti Kowloon city yang dia pernah tengok dalam foto-foto lama, ironinya tempat ini masih wujud dan begitu dekat dengan kita.
20201114_150623

PEJALAN KAKI MELALUI SATU-SATUNYA LALUAN MASUK KE FLAT YANG ROSAK AKIBAT MENDAPAN

20201114_150343

TANGGA TANPA PEMEGANG AKIBAT KARAT DAN REPUT, KEMUDIANNYA DICABUT DAN DIJUAL SEBAGAI BESI BURUK.

20201114_150625

PENDUDUK MENUNGGU PENJAGA LIF UNTUK TOLONG MENUTUP PINTU LIF SECARA PAKSA AKIBAT LEBIH MUATAN.

20201114_150039

LALUAN KAKILIMA DITUTUP DENGAN TARPAN/BANNER UNTUK MENGELAK AIR LIMPAHAN DARI TINGKAT ATAS TERTEMPIAS MASUK KE LALUAN RUMAH

20201114_150103

HANYA SATU LIF BOLEH DIGUNAKAN DAN RUANG MENUNGGU DALAM KEADAAN YANG GELAP
20201114_150251

SAMPAH-SAMPAH DIBUANG TERUS KE BAWAH MENYEBABKAN LAMBAKAN SAMPAH DI LANTAI ARAS BAWAH

LALUAN TANGGA SENTIASA BASAH, GELAP DAN BERBAU.

20201114_150125

LALUAN DARI LIF KE KAKILIMA GELAP DAN PENUH DENGAN CONTENGAN AMARAN AGAR TIDAK MEMBUANG SAMPAH

20201114_150155

KANAN DAN KIRI KAKI LIMA DITUTUP DENGAN TARPAN/ BANNER BAGI MENGELAK AIR LIMPAHAN ATAS TERTEMPIAS MASUK.

20201114_150309

SERPIHAN MERCUN DAN SAMPAH YANG DIBUANG DARI ATAS SELEPAS SAMBUTAN PERAYAAN DEEPAVALI.
Ketika ditanya, apakah harapannya untuk orang-orang di kawasan ini. Dia menjawab, “Harapan saya semoga penguasa tidak berputus harap pada golongan ini. Semoga masyarakat tidak berprasangka negatif. Masyarakat kita adalah cerminan kepada kita sendiri.

“Dan semoga mereka yang terperangkap dalam kemiskinan dapat melonjak keluar dari lohong kemiskinan,” katanya – TheVocket.com

Malaysia lebih teruk di bawah PH berbanding zaman gelap, kata pemimpin PASLeave a Reply

Your email address will not be published.