Dakwaan pencabulan, rogol di ladang sawitSEBUAH media antarabangsa Assosiate Press mendakwa pencabulan dan jenayah rogol berlaku dalam ladang-landang kelapa sawit di Indonesia dan Malaysia.

Laporan khas bertajuk Rape, abuses in palm oil fields linked to top beuty brands (Rogol, cabul di ladang kelapa sawit yang dikaitkan dengan jenama kecantikan terkemuka…).

Media itu mendakwa telah menemuramah lebih daripada tiga dozen wanita dan gadis sekurang-kurangnya dari 12 syarikat di seluruh Indonesia dan Malaysia.

“Dengan tangan yang dipegang erat di mulutnya, dia tidak dapat menjerit, gadis berusia 16 tahun itu ingat – dan tidak ada orang yang mahu mendengarnya. Dia menerangkan bagaimana bosnya memperkosanya di tengah-tengah pohon tinggi di ladang kelapa sawit Indonesia yang memenuhi beberapa jenama kosmetik terkenal di dunia. Dia kemudian meletakkan kapak ke kerongkongnya dan memperingatkannya: Jangan memberitahu.

“Di ladang lain, seorang wanita bernama Ola mengadu demam, batuk dan pendarahan hidung setelah bertahun-tahun menyemburkan racun perosak berbahaya tanpa alat pelindung. Menjana hanya AS$2 sehari, tanpa faedah kesihatan, dia tidak mampu berjumpa doktor. SM
Wanita mati dibunuh di ladang kelapa sawitLeave a Reply

Your email address will not be published.