Menu PKPB: Resepi Ikan Rebus ‘Original’ Yang Paling Simple & Confirm Tak Cukup 1 Pinggan!

Share

ikan rebus

Ikan antara makanan laut yang menjadi pilihan bagi hidangan setiap orang. Selain mengandungi protein, ikan sangat mudah untuk disediakan dengan apa saja jenis masakan. Tapi, bagi anda yang dah boring dengan masakan yang sama saja, apa kata anda cuba resipi ikan rebus ini.

Ikan rebus ini antara menu popular negeri Kelantan di mana bukan saja boleh dimakan begitu saja, malah boleh digoreng dan dimakan bersama nasi panas serta budu. Memang sedap!

 

Bahan-bahan

ikan rebus

Orang lama-lama ni bab rebus ikan memang terer. Maklum la dulu mana ada peti ais. Ikan kalau nak tahan lama mereka akan rebus ataupun jeruk macam pekasam.

Tengahari ini cheyah nak kongsikan tips bagaimana nak rebus ikan paling terangkat. Wajib tau ada empat bahan ini. Memang terangkat sungguh makan begitu saja pun sodapp aiiihhhh!

  •  Semestilah kena ada ikan. Cheyah suka guna ikan selayang 1kg
  • Asam keping (6-7 keping)
  • Gula (1 sudu besar)
  • Cuka makan  (2 sudu makan)
  • Air sedukupnya. Jangan letak banyak sangat sekadar tenggelam ikan.

Cara-caranya

ikan rebus

Rebus sehingga masak

ikan rebus

Cara prosesnya memang mudah je. Alahai campurkan semua letak atas dapur terus masak. Tunggu ia mendidih la dulu. Boleh dimakan begitu saja ataupun goreng.

Makan bersama kuah

ikan rebus

Ambil kuah makan macam ni pun sedap! Boleh letak cili bagi yang suka pedas.

Goreng pun sedap

ikan rebus

Boleh juga toskan ikan rebus kemudian goreng bersama hirisan bawang. Terbaik rasanya!

Sumber: Bahiah Saripuddin

Leave a Reply