Warga emas mabuk cuba langgar sekatan polis

Lelaki warga emas yang memandu dalam keadaan mabuk cuba melanggar anggota polis di sekatan jalan raya dalam kejadian berhampiran pusat beli-belah Queensbay, Bayan Baru malam tadi.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, A A Anbalagan berkata namun anggota polis yang sedang bertugas itu bernasib baik kerana sempat mengelak dalam kejadian pada kira-kira 10.30 malam tadi.

“Lelaki berusia 64 tahun itu yang tinggal di Taman Lip Sin di sini memandu kereta Ford Fiesta dari arah pusat beli-belah Queensbay menghala ke pusat bandar dan dia diarah berhenti pada pemeriksaan sekatan jalan raya Op Mabuk.

“Namun pemandu tersebut terus memandu malah dia cuba melanggar anggota polis … sebaik ditahan warga emas tersebut bertindak agresif selain mengeluarkan kata kesat kepada pihak polis,” katanya, hari ini.Beliau berkata hasil ujian saringan suspek berada di bawah pengaruh alkohol dengan bacaan nafasnya 218mg/100ml dan had dibenarkan adalah 35 mg/100 ml.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 45A Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu memandu di bawah pengaruh alkohol yang membawa hukuman denda antara RM1,000 hingga RM6,000 dan penjara sehingga 12 bulan dan Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang polis menjalankan tugas yang boleh dihukum penjara maksimum 2 tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

FMTRelated Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker