Ribuan rakyat Venezuela protes desak pembebasan Maduro

Ribuan rakyat Venezuela protes desak pembebasan Maduro

Ribuan rakyat Venezuela protes desak pembebasan Maduro
Government supporters ride motorcycles during a march one month after the ouster of Venezuelan President Nicolas Maduro and First Lady Cilia Flores in Caracas on February 3, 2026. Thousands of backers of Venezuela’s former leader Nicolas Maduro, who was ousted in a deadly US military operation, marched in Caracas on February 3 to demand his freedom. (Photo by Pedro MATTEY / AFP)

CARACAS – Beribu-ribu penyokong bekas pemimpin Venezuela, Nicolas Maduro yang digulingkan dalam operasi ketenteraan Amerika Syarikat (AS), berarak di Caracas semalam bagi menuntut pembebasannya.

“Venezuela memerlukan Nicolas (Maduro),” laung orang ramai, sebulan sejak beliau digulingkan secara spektakuler dan diculik untuk dibicarakan atas tuduhan dadah di New York.

Presiden interim, Delcy Rodriguez mengambil alih tugas Maduro dengan penuh berhati-hati sejak itu, dengan cuba mendapatkan sokongan daripada Washington dan pengikut Maduro serta rakyat Venezuela dalam masa serentak.

Penunjuk perasaan yang kebanyakannya pekerja sektor awam, memegang gambar Maduro dan isterinya, Cilia Flores, yang turut diculik dalam serbuan AS.

Protes itu yang dianjurkan oleh kerajaan, melalui jalan sejauh ratusan meter, diiringi oleh lori yang membunyikan muzik.


DISYORKAN UNTUK ANDA :

 

Utamakan Kebajikan Warga KL, Bukan Pilihan Raya Datuk Bandar – Gulam Muszaffar


“Mereka ini bukan orang Amerika,” kata anak lelaki Maduro, Nicolas ‘Nicolasito’ Maduro Guerra, yang merupakan seorang timbalan di Dewan Negara Venezuela.

“Kita telah mencapai kesedaran anti imperialis yang mendalam,” tambahnya.

Sebahagian besar penunjuk perasaan mengibarkan bendera Venezuela dan memakai pakaian berwarna merah menyamai gerakan pemerintah Chavista, yang dinamakan sempena pendahulu Maduro, Hugo Chavez.

“Kami rasa keliru, sedih dan marah. Terdapat banyak emosi,” kata seorang pekerja perbandaran, Jose Perdomo, 58.

“Cepat atau lambat, mereka perlu membebaskan presiden kami,” tambahnya. – AFP

Ribuan rakyat Venezuela protes desak pembebasan Maduro

 


DISYORKAN UNTUK ANDA :

LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Bimbingan Khas Warga Emas, OKU Mudahkan Pendaftaran MyDigital ID

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker