Lebih 8.4 bilion akaun e-mel pengguna dijual
Lebih 8.4 bilion akaun e-mel pengguna dijual

HANOI – Polis Vietnam melaporkan bahawa lebih 8.4 bilion akaun e-mel milik pengguna di seluruh dunia telah dibeli, dijual dan ditukar secara dalam talian selepas menjadi sasaran sebilangan serangan siber sebelum ini, lapor laman berita VN Express hari ini.
Pihak berkuasa wilayah Tuyen Quang berkata, mereka memulakan siasatan jenayah terhadap tiga lelaki berusia 24 hingga 26 tahun dari Hanoi, Thanh Hoa, dan Gia Lai.
Ketiga-tiga suspek dituduh mengakses dan memperdagangkan data e-mel yang bocor secara haram.
Siasatan awal menunjukkan bahawa antara tahun 2024 dan 2025, operasi tersebut mengendalikan data yang dikaitkan dengan lebih 8.4 bilion akaun e-mel di peringkat global, menjana pendapatan ratusan juta dong.
Polis menyatakan, siasatan masih diteruskan dan kemungkinan terdapat suspek lain yang terlibat. – AGENSI
Lebih 8.4 bilion akaun e-mel pengguna dijual
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- Johor Perkukuh Ekosistem Bandar Pintar Melalui Peruntukan 2026
- RUU Jenayah Siber Lindungi Keselamatan Siber Negara, Hak Pengguna Di Ruang Digital
- Hentikan Cadangan Mengundang Salah Tafsir, Utamakan Masalah Rakyat – Dr Masliha
LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :
Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Bimbingan Khas Warga Emas, OKU Mudahkan Pendaftaran MyDigital ID
You must be logged in to post a comment.