TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

“Saya Tak Pernah Izin, Tapi Muka dan Suara Saya Dijual!”

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

Biduanita Negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza meluahkan rasa kecewa dan kesal apabila wajah serta suaranya disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab melalui teknologi kecerdasan buatan (AI) bagi menghasilkan kandungan pengiklanan yang bersifat penipuan. Penyalahgunaan tersebut bukan sahaja menjejaskan imej dirinya, tetapi turut memperdaya orang ramai yang mempercayai kandungan tersebut sahih.

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

Siti menegaskan bahawa beliau tidak pernah memberikan sebarang kebenaran, apatah lagi terlibat secara langsung dalam sebarang bentuk pengiklanan atau promosi produk yang menggunakan wajah dan suaranya tanpa izin. “Saya ingin menegaskan tidak pernah terbabit, memberikan kebenaran atau menyokong sebarang penggunaan suara, imej atau video dalam sebarang bentuk iklan, produk atau kandungan bersifat penipuan, ‘scam’ atau tidak sah,” katanya dengan tegas.

 

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman
Menurut penyanyi tersohor itu, kandungan palsu yang dimanipulasi menggunakan teknologi AI telah pun berleluasa sejak sekian lama dan berulang-ulang, bukan sahaja menimpa dirinya, tetapi turut melibatkan ramai selebriti lain, baik dalam mahupun luar negara. Siti menyifatkan perbuatan itu sebagai tidak beretika dan bertentangan dengan nilai kejujuran serta tanggungjawab yang seharusnya menjadi tunjang kepada penggunaan teknologi moden.

Beliau turut menekankan bahawa tindakan memalsukan suara dan wajah seseorang individu tanpa izin, lebih-lebih lagi untuk tujuan menipu, adalah satu bentuk pencerobohan privasi yang serius. “Saya kecewa apabila ada pihak yang menyalahgunakan teknologi seperti AI meniru suara dan wajah saya tanpa izin, lebih lagi, digunakan untuk memperdaya orang ramai,” luahnya.

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

 

Mengulas lanjut, Siti memaklumkan bahawa beliau kini sedang meneliti kandungan tersebut secara terperinci dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang sekiranya penyalahgunaan terus berlaku. Beliau turut menyeru kepada peminat dan masyarakat agar berhati-hati, tidak mudah terpedaya serta melaporkan kandungan palsu itu kepada pihak berkuasa. “Saya minta peminat dan masyarakat tidak berkongsi kandungan sebegitu dan laporkan kepada pihak berkuasa atau saluran berkaitan. Ini bukan sahaja soal nama saya, tetapi soal keselamatan dan privasi,” tambahnya.

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

 

Terdahulu, tular sebuah video iklan produk kecantikan yang menampilkan Siti seolah-olah sedang mempromosikan produk tersebut. Namun, video berkenaan sebenarnya telah disunting menggunakan AI tanpa kebenarannya, sekali gus membangkitkan kemarahan peminat serta menimbulkan keresahan tentang sejauh mana teknologi boleh disalah guna demi kepentingan pihak tertentu.

TokTi Dedah Jadi Mangsa Penipuan AI, Siap Sedia Saman

 


DISYORKAN UNTUK ANDA :

LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Pengajaran Penting Kepada Malaysia Dari Perang Di Timur Tengah

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker