Israel: Satu-satunya penjajah yang masih wujud, pengganas yang dibiarkan


Mohd Mizan Aslam

SERANGAN tidak berperikemanusian oleh askar Israel ke atas Masjidil Aqsa di bulan Ramadhan yang penuh mulia merupakan perbuatan biadap, dan melampau.

Siri kekejaman Israel memang tidak dapat dilindungi lagi, Israel hidup dengan nyawa dan darah rakyat Palestin.

Searangan selama tiga hari berturut-turut mulai 24 Ramadhan, telah mengakibatkan sekurang-kurangnya dua kematian dan 53 kecederaan.

Semuanya berpunca dari kerakusan rejim Israel menjarah tanah berdaulat milik Palestin. Manakala hanya satu kecederaan direkodkan di pihak Israel yang dipuncakan oleh serangan tanpa senjata.

Inilah bukti ketidakadilan dan kebobrokkan rejim pengganas Israel. Rejim yang tidak diiktiraf dunia kecuali sekutu-sekutu mereka yang diketuai oleh Amerika Syarikat.

Landskap geo-politik dunia berubah secara drastik dengan berlakunya penjajahan mulai kurun ke-16 hingga pertengahan kurun ke-20.

Lebih 90 peratus negara di dunia mengecapi erti merdeka dan mulai berkerajaan sendiri. Akan tetapi, dalam masa tersebut muncul pula penjajah baharu yang bernama Israel.

Penjajahan Israel berterusan hingga ke hari ini dan menjadi satu-satunya penjajah yang masih wujud dan aktif di dunia ini.

Malah negara China sebagai contoh, secara tidak langsung menerima pentadbiran sendiri Taiwan dan Macau dan tidak mengiktirafnya secara diplomatik.

Akan tetapi Israel tidak pernah mengiktiraf Palestin. Malah dari hari ke hari penjajahan terus berlaku dengan cara merampas tanah penduduk Palestin.

Palestin tidak dianggap sebagai sebuah negara, tetapi adalah satu wilayah yang wujud dalam negara Israel. Malah tentera Israel bebas masuk dan mengganggu apa sahaja aktiviti penduduk Palestin.

Dron, helikopter, pesawat pejuang mahupun kereta kebal dan kenderaan perisai Israel acap kali masuk ke wilayah-wilayah Palestin seperti kepunyaan mereka. Penduduk Palestin hanya mampu melihat dan menunggu saat untuk diserang dan bersemadi di bumi tanah tumpah darah mereka.

Selepas era penjajahan, Sulu tidak lagi mempunyai hak ke atas kesultanan yang pernah wujud dahulu.

Pattani kehilangan kesultanan mereka, Kesultanan Johor-Riau tidak lagi wujud, Pakistan dan India terbahagi dua, negara-negara kecil wujud selepas Khalifah Uthmaniyyah dijatuhkan.

Semua pihak akur dan menerima keadaan tersebut kerana ianya tertulis dalam sejarah moden.

Kita tidak boleh balik semula ke zaman lampau dan mengubah sejarah. Bukti-bukti sebelumnya seringkali ditolak oleh mahkamah antarabangsa kerana yang terpakai adalah perundangan, statut, deklarasi dan perjanjian yang terkini.

Akan tetapi lain pula kisahnya di Palestin, segala perjanjian, segala negosiasi dan keputusan zaman moden dipersetankan.

Israel tidak pernah surut menjarah tanah Palestin hingga hampir tiada lagi yang tinggal.

Malah pemilikan ‘Constantinapole’ oleh Sultan Mehmet Al-Fatih serta penguasaan ke atas gereja terbesar dunia, Hagia Sophia juga tidak mampu diubah semula.

Walaupun asalnya adalah milik Kristian, tetapi sejarah menunjukkan ianya dikuasai pula oleh Muslim dan seterusnya dimiliki oleh Sultan Al-Fatih dan hari ini menjadi aset waqaf milik negara Turki.

Walau apapun tuntutan oleh pihak Kristian, akan tetapi mustahil ‘Constantinapole’ dan Hagia Sophia diserahkan semula kepada pihak Kristian (Rome).

Dunia mengakuinya, malah Turki juga mengakuinya tetapi pemilikan akhir adalah kerajaan Turki.

Jadi jika Israel mahu menuntut Jurusalem atas dasar sejarah, ianya tidak sepatutnya berlaku kerana sejarah moden telah diterima dan ianya menjadi milik Palestin selain Masjidil Aqsa, lokasi ketiga tanah suci umat Islam juga letaknya di situ.

Akan tetapi semua kejahatan Israel ini hanya mempu dicapai dengan sokongan Barat.

Tanpa Barat terutamanya Amerika Syarikat dan Britain, cita-cita Israel hanya tinggal kenangan. Lihat bagaimana Barat memberi sokongan kepada perjuangan Timur-Timor hingga wujudnya Timor Leste, bagaimana Barat menyokong negara-negara kecil ‘tan’ hingga akhirnya menjatuhkan Kesatuan Rusia (USSR).

Keadaan yang sama juga boleh wujud jika Barat menyokong kesultanan Sulu, Kesultanan Pattani, Negara Kaukasian dan lain-lain.

Akan tetapi Barat tidak bertindak menyokong kewujudan negara-negara tersebut termasuklah Palestin kerana tiada kepentingan kepada mereka.

Negara-negara Islam hanya mampu melihat dan berdiam diri. Paling-paling pun yang mampu dibuat adalah kenyataan mengutuk serangan-serangan yang dilakukan oleh Israel ke atas penduduk Palestin.

Akan tetapi tiada satu tindakan bersifat konkrit yang boleh diambil. Acap kali saya mengutarakan bahawasanya sekarang ini negara-negara Islam perlu kepada ‘action oriented’ bukan lagi ‘rhetoric’ semata-mata.

Hubungan kebanyakan negara Islam dengan Israel adalah bersifat ‘kosmetik’ semata-mata, bukannya ‘organik’.
Hanya kelihatan cantik di depan dan nampak baik, akan tetapi dalam masa yang sama membiarkan penduduk Palestin di samping nasib mereka.

Memberi bantuan seperti ubat-ubatan dan pembinaan sekolah dan lain-lain tidak menyelesaikan masalah Palestin.

Mereka lebih memerlukan pengiktirafan dunia ke atas negara berdaulat mereka. Palestin perlu mempunyai askar mereka sendiri.

Palestin adalah satu-satunya negara di dunia yang tiada tentera untuk menjaga kedaulatan negara mereka.

Kewujudan Polis Palestin hanya sekadar di pinggiran, cukup untuk memberikan peluang pekerjaan tetapi tidak mempunyai autoriti selayaknya.

Akhir kalam, cukup ramai yang bercakap, menulis dan berbicara tentang konflik Israel-Palestin ini, akan tetapi apa yang saya mahu bawa pembaca memahami di sini adalah empat perkara utama:

1) Israel adalah satu-satunya negara penjajah secara fizikal yang masih wujud di dunia ini.

2) Palestin adalah satu satunya negara berdaulat yang tidak diiktiraf oleh Israel, Amerika Syarikat dan sekutunya.

3) Negara-negara Islam perlu melakukan reaksi berbentuk ‘tindakan’ di atas setiap kejahatan yang dilakukan oleh Israel ke atas Palestin bukannya retorik semata-mata.

4) Tuntutan Israel ke atas Jurusalem berdasarkan bukti sejarah tidak boleh diterima sebagaimana kes-kes duluan yang diputuskan oleh ICJ, The Hague, Belanda.

* Mohd Mizan Aslam (PhD) merupakan Pensyarah Kajian Keselamatan & Anti-Keganasan, Naif Arab University for Security Sciences Riyadh, Saudi Arabia.

Israel rempuh Masjid Al-Aqsa, lebih 170 jemaah Islam cedera

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker