COVID-19: China Luluskan Vaksin Sinopharm Lebih Berkesan Dari Vaksin ‘Barat’

79.34 peratus berkesan cegah jangkitan virus ke atas manusia

China hari ini meluluskan vaksin COVID-19 oleh gergasi farmaseutikal Sinopharm, dengan dos pertama diberikan kepada orang ramai.

Langkah itu sebagai persediaan menghadapi peningkatan risiko akibat musim sejuk.

Tiada data keberkesanan vaksin didedahkan namun pembangunnya, Institut Produk Biologi Beijing – unit anak syarikat Sinopharm Kumpulan Biotek Nasional China (CNBG) berkata, vaksin itu 79.34 peratus berkesan dalam mencegah jangkitan virus ke atas manusia.

Kelulusan itu – yang diumumkan oleh Pentadbiran Produk Perubatan Negara – diberikan selepas Emiriah Arab Bersatu (UAE) bulan ini menjadi negara pertama memberikan vaksin kepada orang ramai dan ketika Pakistan mengumumkan perjanjian pembelian 1.2 juta dos dengan Sinopharm.

Ketika China agak lambat meluluskan vaksin COVID-19 berbanding negara lain, negara itu sudah memberi tiga suntikan berbeza ke atas rakyatnya selama berbulan-bulan.

China melancarkan kegunaan kecemasan pada Julai, disasarkan kepada pekerja sektor penting serta golongan berisiko tinggi dan sehingga akhir November, sudah memberikan 1.5 juta dos menggunakan sekurang-kurangnya tiga produk berbeza, dua dibangunkan CNBG dan satu oleh Sinopharm.

Kadar keberkesanan suntikan Sinopharm mencecah lebih 90 peratus berbanding vaksin dikeluarkan pesaing mereka, Pfizer Inc dan BioNTech serta Moderna Inc, sekali gus menunjukkan kemajuan yang dicapai China dalam membangunkan vaksin COVID-19 yang berkesan. – Agensi

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker