Husam dakwa kenyataan isu kekosongan senator disalah lapor media

Sebaran :

PETALING JAYA: Husam Musa mendakwa kenyataannya mengenai isu kekosongan 16 jawatan senator tidak diisi ketika pemerintahan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Dr Mahathir Mohamad yang dibangkitkan beliau disalah lapor media.

Ia menyebabkan respons Naib Presiden Amanah, Mahfuz Omar dibuat atas kekeliruan yang berlaku.

“Terdapat kesilapan laporan oleh laman berita yang memetik kenyataan saya pada Ahad lepas (2 Nov 2020) sehingga menimbulkan kekeliruan berdasarkan komen Mahfuz.

“Dalam ucapan saya nyatakan rasa pilu saya ketika memasuki persidangan Dewan Negara selepas kejatuhan kerajaan PH kerana 16 senator yang baru dilantik oleh Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri PN adalah kuota yang tidak diisi oleh Dr Mahathir sebelumnya,” kata bekas naib presiden Amanah itu dalam kenyataan hari ini.

Katanya, disebabkan kuota itu tidak diisi ia membolehkan kerajaan Muhyiddin mengisikannya dengan mudah ketika mentadbir PN.

“Peluang PH telah berlalu. Seakan telah disengajakan ditinggalkan kosong tidak diisi sejak pengisian pertama hampir 2 tahun sebelumnya,” katanya menegaskan isu kekosongan jawatan itu acap kali dibangkitkan dalam mesyuarat PH tetapi tiada penjelasan diberikan.

Bolehkah pilihan raya ditangguhkan? Ini 8 persoalan untuk difahami

Beliau turut menolak konon isu yang dibangkitkan beliau itu kerana mempersoalkan kelewatan pelantikannya sebagai senator.

“Kedudukan ini tidak sama dengan apa dipersoalkan oleh Mahfuz, seakan saya mempersoalkan kelambatan pelantikan saya sebagai senator,” katanya.

Terdahulu, Mahfuz dalam maklum balasnya kepada FMT mengulas kenyataan Husam yang disiarkan sebuah portal, mendakwa Mahathir mahu menjatuhkan PH sejak hari pertama menjadi kerajaan termasuk menuduh bekas perdana menteri itu sengaja melengah-lengahkan pelantikan senator dalam kalangan ahli gabungan berkenaan hanya pandangan peribadi.

Mahfuz turut menyifatkan kenyataan Husam yang menyerang Mahathir juga tiada kaitan dengan parti itu.

“Itu pandangan peribadi dia (Husam) tidak ada kena mengena dengan Amanah.

“Kalau (Mahathir) lengahkan pelantikan senator (PH) tentu Husam pun tidak dilantik sebagai senator, malah Husam dicadangkan Tun untuk jawatan timbalan menteri perumahan dan kerajaan tempatan, tapi dia tolak jawatan timbalan menteri,” kata Mahfuz.

Memetik laporan portal itu, Husam mendakwa kejatuhan PH dirancang sejak hari pertama menjadi kerajaan.

Kata Husam, salah 1 sikap Mahathir ketika menjadi perdana menteri ialah melengah-lengahkan pelantikan senator dalam kalangan ahli parti PH.

“Saya masuk (jadi senator) selepas PH jatuh tapi ada 16 kekosongan senator pada zaman PH. Tun (Mahathir) macam sudah simpan orang untuk dilantik kemudian di Dewan Negara macam Zahid Mat Arip dan Tengku (Datuk Seri) Zafrul (Tengku Abdul Aziz) dan lain-lain,” katanya dalam sembang santai politik: kejatuhan PH adalah 1 rancangan di DHM Channel pada Ahad.

6 vaksin percubaan Covid-19 masuk fasa ke-3


Sebaran :

Leave a Reply