PERTAHAN DATUK BANDAR KUALA LUMPUR- ADAKAN PILIHANRAYA DATUK BANDAR

Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih kepimpinan beberapa Negeri, mereka sudah mula mendesak diadakan pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan(PBT). Tujuan mereka sukar diduga samada untuk rakyat atau untuk kepentingan mereka. Apapun, cadangan mereka ditolak kerana ia menimbulkan banyak permasalahan lain selain dari kos yang amat tinggi.

Baru-baru ini Kuala Lumpur jatuh beberapa anak tangga dalam kedudukan Bandaraya efisien di dunia dan DBKL sebagai pengurus Bandar Kuala Lumpur pula dikejutkan dengan teguran “mengarut” oleh Perwakilan Pemuda UMNO Wilayah. Ia seolah-olah UMNO masuk campur dalam bidang kuasa DBKL. Sudah jatuh ditimpa tangga, sepatutnya, perwakilan Pemuda UMNO mendesak semua ahli politik dari mana-mana parti berhenti melobi tender dan campurtangan dalam urusan DBKL.

Read more

ASAP INDONESIA, JIRAN MALAYSIA

Apabila sebut perkataan jiran atau tetangga, beberapa maksud terus menerjah benak kita. Antaranya, persaudaraan, muafakat, kerjasama, memahami, baik sangka, bantu-membantu, timbangrasa, tolak-ansur, mengalah, mesra dan ada juga menyampah, marah, kampung, mengumpat, musuh, berkelahi, kurang ajar, salah faham, buruk sangka, tiada akal, dan pelbagai lagi. Apa jua kita fikirkan, baik, maka baiklah ia, begitu juga sebaliknya. Yang pasti, sudah menjadi asam garam berjiran tidak pernah sunyi dari cabaran dan permasalahan yang perlu diatasi bersama.

Read more