Nama Mamat Sepah disebut-sebut netizen

Nama Mamat Sepah disebut-sebut netizen

Pada Isnin yang lalu, polis telah menahan seorang pelawak terkenal bersama isterinya bagi membantu siasatan berhubung penyebaran maklumat dalaman berkaitan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam.

Penahanan tersebut dilakukan di Balai Polis Seksyen 9, Shah Alam sekitar jam 7 petang ketika pasangan tersebut hadir untuk memberi keterangan.Pelawak yang berusia 38 tahun dan isterinya yang berusia 37 tahun itu ditahan dan telefon bimbit mereka turut dirampas untuk tindakan lanjut oleh pihak berkuasa.

Kedua-dua individu ini kemudian direman selama dua hari sehingga Rabu selepas dibawa ke Mahkamah Shah Alam. Kes ini sedang disiasat di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, telah mengesahkan penahanan dua individu tersebut. Kes ini mula mendapat perhatian selepas tular di aplikasi Telegram berkaitan gambar program lawatan Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman, Datuk Sahabudin Abd Manan di IPD Shah Alam.

Berita penahanan ini telah mencetuskan spekulasi di kalangan netizen yang cuba meneka identiti pelawak tersebut.Beberapa pengguna media sosial menduga bahawa pelawak yang ditahan mungkin adalah bekas anggota kumpulan Sepah, Mamat atau Mohd. Nor Murad, yang berusia 38 tahun dan mempunyai isteri yang bertugas sebagai seorang polis.

Mamat dan isterinya, Diana, mendirikan rumah tangga pada 1 Mac 2020 selepas dua tahun mengikat tali pertunangan.

Namun begitu, kesahihan mengenai identiti sebenar individu terbabit masih belum dapat dipastikan. Pihak berkuasa dan media menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang andaian yang boleh menjadi fitnah semata-mata. Siasatan masih dijalankan dan perkembangan lanjut akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Orang ramai diingatkan untuk menghormati proses undang-undang dan membiarkan pihak berkuasa menjalankan tugas mereka tanpa gangguan spekulasi yang tidak berasas.Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata, pasangan itu akan diberi jaminan polis selepas tempoh reman mereka tamat hari ini.

“Siasatan tindakan tatatertib juga akan dijalankan ke atas isterinya yang juga anggota polis,” katanya memetik laporan Harian Metro.

Telefon bimbit pasangan itu turut dirampas bagi membantu siasatan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil.Nama Mamat Sepah disebut-sebut netizen

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker