Pemandu OKU e-hailing dakwa polis sediakan laporan kedua dan diarah turunkan tandatangan

Seorang pemandu e-hailing, yang didakwa diserang oleh pengiring Pemangku Raja Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, mendakwa polis telah menyediakan laporan polis kedua dan dia diaragkan menandatanganinya.

Ong Ing Keong memberitahu Malaysiakini demikian selepas sidang media di Petaling Jaya petang ini.

Laporan polis kedua itu menyatakan bahawa individu OKU berusia 46 tahun berkenaan berkata dia telah menyelesaikan perkara itu dan tidak mahu memanjangkannya.Dalam sidang media di Petaling Jaya petang ini, Ong turut mendakwa wakil istana hadir di balai polis.

Ditanya bagaimana dia mengenal pasti orang itu berasal dari istana, dia menjawab menggunakan bahasa isyarat yang diterjemahkan oleh penterjemah bermaksud: “Seorang pegawai polis tulis untuk saya.”

Turut hadir pada sidang media itu Pengarah Lawyers for Liberty (LFL) Zaid Malek, penasihat LFL Latheefa Koya dan Setiausaha Agung Pertubuhan Advokasi dan Kesejahteraan Pekak Malaysia (Dawn) Anthony Chong.

Mengulas lanjut mengenai “pilihan” yang diberikan kepadanya, Ong mendakwa sama ada dia meneruskan laporan itu dan polis akan merampas telefonnya untuk siasatan, atau dia boleh menggugurkan kes itu dan menerima pampasan.Kerana tertekan, Ong berkata dia memilih pilihan kedua kerana takut tidak dapat berkomunikasi dengan rakan dan keluarga sekiranya telefonnya dirampas.

“Dan kemudian pegawai itu berkata, ‘jika anda pergi ke mahkamah, saya akan mengambil telefon bimbit anda atau merampasnya’.

“Jadi saya berada dalam dilema, saya tidak pasti apa yang perlu dilakukan dan saya tidak tahu mengapa mereka mahu mengambil telefon bimbit saya,” katanya.

Rundingan pampasanSelepas memaklumkan keputusannya, Ong mendakwa pegawai itu bertanyakan berapa banyak yang dia perlukan sebagai pampasan untuk rawatan perubatannya.

Dalam jawapannya, Ong berkata tawaran awal RM500 adalah terlalu sedikit dan meminta RM1,000, yang kemudiannya dikompromi kepada RM800.

Pemandu e-hailing yang pekak itu juga mendedahkan sebahagian perbualannya dengan individu yang dikatakan wakil istana kerana dia telah bertanyakan di mana pelaku.

“Saya tanya, mana orang pukul saya? Kenapa dia tak ada di balai?“Wakil itu berkata, ‘Oh, dia sibuk bekerja’,” katanya.

Telefon kedua

Menceritakan pengalamannya di balai polis, Ong mendakwa anggota polis memantau pergerakannya dengan rapi malah mereka turut mengekorinya apabila dia minta izin untuk ke tandas.

Dia berkata dia mengeluarkan telefon keduanya semasa berada di tandas untuk menghantar mesej kepada rakannya, yang hanya dikenali sebagai “Phillip”, dan isterinya untuk mendapatkan nasihat.Sepanjang pengalaman pahit itu, Ong berkata dia tidak ditemani oleh jurubahasa bahasa isyarat dan bergantung kepada bantuan Phillip untuk mentafsir kenyataan itu menggunakan WhatsApp.

Sementara itu Latheefa berkata objektif utama sidang media itu adalah untuk menjelaskan sebarang kenyataan bercanggah yang dikeluarkan oleh pelbagai pihak mengenai pengalaman pahit yang dialami Ong.

Peguam itu menegaskan bahawa adalah penting bagi Ong untuk menceritakan kisah itu berdasarkan apa yang dialaminya dalam beberapa hari kebelakangan ini.

“Terlalu banyak kenyataan bercanggah keluar yang mendakwa perkara itu selesai, mengatakan dia mahu beralih daripada hal ini.“Tetapi anda boleh mendengar terus daripadanya hari ini bahawa dia mahukan keadilan. Dia tidak berpuas hati dengan apa yang telah berlaku kepadanya,” tambah bekas ketua pesuruhjaya SPRM itu.

Dengan bantuan jurubahasa, Chong berkata kes ini menandakan kepentingan untuk mengakui bahawa tidak semua orang pekak di Malaysia mahir sama ada dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris kerana latar belakang pendidikan.

“Kami merasakan polis perlu melindungi rakyat dan harus sedar tentang kebolehcapaian komunikasi kepada orang kurang upaya,” tambahnya.

Dalam satu kenyataan sebelum ini, Dawn berkata bahawa anak Ong telah meninggal dunia hanya tiga minggu lalu, yang menyukarkan lagi dia untuk menghadapi situasi itu.

LFL akan mengiringi Ong ke ibu pejabat polis daerah Brickfields esok pada 11:30 pagi untuk merekodkan kenyataannya. Mk

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Ustaz selebriti didakwa kuat ‘merapu’ bila berdakwah?

Kedai makan balas komen pelanggan dengan biadap

BCL bikin hal lagi dalam kelab malam

Buat ‘projek’ dalam kawasan masjid (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker