Pertikai Muhyiddin, tapi jangan sampai kuasa kembali jatuh ke tangan DAP

Jangan kerana seekor nyamuk masuk, kelambu pula dibakar

Kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kini pastinya dipertikai susulan daripada pelbagai masalah politik yang melanda negara pada ketika ini.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu nyata sudah kehilangan sokongan majoriti dalam kalangan Ahli Parlimen, terutamanya setelah UMNO mempertimbangkan hasrat untuk keluar daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Suasana bertambah buruk setelah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menolak usul pengisytiharan darurat kesihatan cadangan Muhyiddin, dipercayai mahu menamatkan kemelut politik dan kesan gelombang ketiga pandemik COVID-19. 

Amir Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman menegaskan, Muhyiddin boleh berundur jika itu keputusan yang difikirkan sebagai terbaik.Namun begitu, beliau memberi amaran, pengunduran jangan sampai tampuk pemerintahan negara kembali ke tangan orang bukan Islam.

Wala’ terhadap Muhyiddin adalah pendirian PAS

“Keadaan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri sudah boleh dipertikai, beliau nyata hilang sokongan majoriti. Kerana itu telah berlaku krisis dalam politik yang bakal mengundang ketidakstabilan.

“Muhyiddin kalau berundur ia boleh berundur tetapi jangan biarkan negara kembali dikuasai oleh bukan islam.

“Dan jangan pula memberi kesempatan kepada mereka yang berdepan dengan hukuman serta pengadilan sehingga dapat melepaskan diri daripada hukuman dan proses keadilan,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.Terdahulu, Al-Sultan Abdullah menitahkan tiada keperluan darurat diisytihar, selepas permohonan yang dipersembahkan Muhyiddin diperhalusi bersama rundingan dengan Raja-Raja Melayu di Istana Negara, Ahad lalu.

Suasana politik negara menjadi tidak menentu hari ini, bukan hanya kerana polemik yang dicetuskan dalam kalangan pembangkang – kononnya memperoleh majoriti kukuh bentuk kerajaan Persekutuan baharu – bahkan juga ‘kemelut’ di barisan kerajaan.

Rais Yatim silap, PM gagal menasihati Agong sampai puas hati

Menjunjung titah Seri Paduka Baginda itu, Ustaz Abdullah Zaik berkata, keputusan itu berdasarkan penilaian Al-Sultan Abdullah terhadap keadaan semasa negara yang masih stabil dan kemampuan kerajaan menjalankan tugas.

“Ini bermakna baginda meminta penyelesaian politik hendaklah diselesaikan secara demokrasi, namun baginda menuntut agar perkara tanggungjawab dimasukkan dalam perkiraan ahli politik.“Walaupun mereka mempunyai hak bertindak secara politik, tetapi ia hendaklah dilakukan dengan tanggungjawab bukan semata-mata kepentingan diri dan parti sahaja.

“Di sinilah, ahli-ahli politik secara bertanggungjawab harus bertindak secara matang sehingga tidak menjejaskan kepentingan ekonomi dan usaha rakyat yang sedang berdepan pandemik,” katanya.

Bagaimanapun, Ustaz Abdullah Zaik berpendapat, setakat ini Muhyiddin adalah individu terbaik untuk memimpin negara dalam keadaan Malaysia sedang berperang melawan pandemik COVID-19.

‘Panas dan Tegang’, MT UMNO akhirnya kekal pendirian tolak Anwar, tolak DAP

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker