DAP sedia kerjasama dengan Muhyiddin jika Hamzah, Azmin letak jawatan

Perdana Menteri ,Tan Sri Muhyiddin Yassin mempunyai peluang terbaik untuk menjadikan Parlimen tempat untuk lakukan kerjasama jujur, perbincangan dan mentadbir bersama-sama dengan parti pembangkang, demi kebaikan negara, kata Pengarah Strategik DAP, Liew Chin Tong.

Menurut beliau, kerajaan tidak seharusnya takut dengan Parlimen dan tidak boleh lagi melayan pembangkang seperti musuh negara.

Bagaimanapun, bekas Timbalan Menteri Pertahanan itu menegaskan, bagi merealisasikan kerjasama itu, Muhyiddin harus ‘mengorbankan’ Menteri Perdaganan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Azmin Ali serta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.


Chin Tong mendakwa, Hamzah telah melakukan pelbagai perkara yang mengundang risiko kepada pentadbiran Muhyiddin.

“Cubaan untuk memohon Pengisytiharan Darurat juga didakwa, merupakan satu lagi tindakan Hamzah, dengan Azmin Ali secara terbuka mempertahankannya. Saya telah terdengar cadangan untuk menggantung Parlimen dua minggu sebelum permohonan ini dibentangkan.

“Saya juga telah membaca kenyataan President MIC ,(Tan Sri) S Vigneswaran, yang mungkin cuba membuat melihat sentimen masyarakat. Tetapi saya tergamam apabila Muhyiddin benar-benar mengikuti cadangan itu, dan mempersembahkannya kepada Yang di-Pertuan Agong,” kata Chin Tong.

Namun begitu, Chin Tong berkata, keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak permohonan itu menzahirkan kebijaksanaan Tuanku dan Raja-Raja Melayu dalam menyelami kegelisahan rakyat.

Kata Chin Tong, bagi mewujudkan kerjasama yang baik antara kerajaan dan pembangkang, Muhyiddin perlu meminta Azmin dan Hamzah meletak jawatan dan bertanggungjawab terhadap memberi nasihat salah berhubung Pengisytiharan Darurat dan mewujudkan arena politik yang toksik.

“Dengan peletakan jawatan Hamzah dan Azmin dari Kabinet, kerjasama antara parti komponen dan mesra Perikatan Nasional akan bertambah baik dan hubungan yang lebih mesra antara kerajaan dan pembangkang dapat direalisasikan demi menangani COVID-19,” tegas beliau lagi. Awani

Pertemuan Hamzah, Anwar, Perikatan Nasional Bakal Terima Sekutu Baru?

Related Articles

One Comment

  1. Tipu la DAPig nak kerjasama konon.. huah huah huah!!!🤣. Masa ko dpt kuasa hari tu dah cukup2 la ko tunjuk warna ko sebenar.. dasar bangsa penipu! (Meniaga tipu, politik tipu, IC tipu, cukai tipu, serba serbi tipu.. tipu je bangsa ni pandai…)
    Bila nak sesuatu kepentingan mulut ko penuh madu.. bila ko dah dpt apa yg ko nak ko tendang je org2 Melayu Islam. Melayu keparat liberal je jadi talibarut ko! (Ni pun bukan Melayu dah).

    Melayu yg ada kuasa pun korang sedar2 la… sudah2 la apa kesalahan yg korang buat.. taubat lah.. jadikan Islam panduan hidup.. (aku tak maksudkan PAS tapi Islam sebenar)
    Korang semua termasuk DAPig pun cuba la korang selidik apa itu Islam sebenarnya pasti korang jumpa kebenaran dan jalan ke arah kebenaran itu..

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker