Selepas Agong tak perkenan darurat, rumah Muhyiddin jadi tumpuan

Rumah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di Bukit Damansara menjadi tumpuan beberapa pengunjung malam ini.

Perkembangan ini hadir beberapa jam setelah Muhyiddin gagal mendapatkan perkenan Yang Di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk mengisytiharkan darurat.

Beberapa kenderaan bercermin gelap dilihat memasuki pekarangan kediaman Muhyiddin malam ini.

Kenderaan tersebut dipercayai kenderaan beberapa menteri.Pembantu Muhyiddin, ketika dihubungi, meremehkan spekulasi berkaitan perkembangan ini.

Setelah Permintaan Ditolak Agong, Muhyiddin Pertimbang Letak Jawatan?

Pertemuan malam ini juga berlaku setelah Pejabat Perdana Menteri memaklumkan kepada semua menteri besar dan ketua menteri berhubung pertemuan mereka esok dengan Muhyiddin dibatalkan.

Sementara itu, seteru Muhyiddin membuat spekulasi bahawa perdana menteri itu sedang mempertimbangkan untuk mengundurkan diri.

Sumber yang dipetik dalam laporan The Star menolak spekulasi bahawa Muhyiddin mungkin mengundurkan diri setelah gagal mendapat perkenan untuk pengisytiharan darurat.“Ini hanya pertemuan tidak rasmi, hanya untuk berbicara antara satu sama lain. Tidak, dia tidak akan mengundurkan diri. Lebih seperti mempersiapkan secara tidak rasmi untuk mesyuarat khas Kabinet esok,” kata sumber itu.

‘Darurat Ditolak Agong’ Kekalahan Moral Buat Muhyiddin

Muhyiddin pada hari Jumaat telah mengemukakan cadangan kepada Yang Di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Kerajaan menggambarkan langkah itu sebagai perlu untuk memerangi pandemik Covid-19.

Namun, pengkritik mendakwa ia adalah usaha Muhyiddin mempertahankan kedudukannya di tengah spekulasi bahawa sekumpulan anggota parlimen Umno mungkin tidak lagi menyokongnya, yang boleh menyebabkannya kehilangan majoriti di parlimen.Sultan Abdullah akhirnya memutuskan untuk tidak perkenan menerima permintaan Muhyiddin.

Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Syed Danial Syed Ahmad berkata, Raja-raja yang telah berbincang dengan Agong menekankan pentingnya menghormati mekanisme semak dan imbang bagi mengelakkan penyalahgunaan kuasa.

Mesyuarat Khas Perdana Menteri Bersama MB dan KM Esok Batal

Related Articles

One Comment

  1. Letak je jawatan. Biar Agong yang memerintah. Senang kerja…hehe Anwar ada Tun pun gila2 nak jadi PM. Biar tgk Malaysia tunggang langgang haha..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker