Bicara kes suami Youtuber terkenal [Sugu Pavithra] ditetapkan 11 Januari

Sebaran :

IPOH – Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 11 dan 12 Januari tahun hadapan untuk perbicaraan kes memiliki senjata berbahaya yang dihadapi bekas pekerja ladang M Sugu.

Hakim Norashima Khalid menetapkan tarikh berkenaan selepas pihak pendakwaan memaklumkan permohonan representasi suami kepada penggiat YouTube masakan, S Pavithra itu ditolak.

Permohonan representasi berkenaan adalah ke atas pertuduhan terhadap Sugu di bawah Seksyen 6 (1) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 kerana memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah sabit berukuran 66 sentimeter.

Sugu, 29, didakwa melakukan kesalahan itu di tempat letak kenderaan Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini, antara 4 hingga 6 petang, 21 Julai lepas.‘Saya sudah maafkan suami atas apa yang berlaku’ Pavithra

Pada prosiding hari ini, Sugu yang dilihat hadir seorang diri diwakili peguam Syahrul Nizam Mohd Rabi manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Liyana Zawani Mohd Radzi.

Syahrul Nizam ketika ditemui pemberita di luar mahkamah memberitahu pihak pendakwaan mencadangkan pihaknya membuat permohonan representasi yang kedua untuk dirujuk terus ke pihak pendakwaan pusat di Putrajaya.

“Permohonan representasi dibuat untuk pihak pendakwaan meneliti semula kes ini dan ada beberapa perkara penting yang kami sudah masukkan dalam permohonan tersebut dan pihak kami percaya sekiranya diteliti penuh dan disiasat semula, kes ini mungkin tidak mempunyai merit prima facie yang kuat.

Sugu Pavithra bakal buat kemunculan semula

Pihak kami juga perlu mendapatkan arahan daripada anak guam dan meneliti semula dokumen-dokumen ini untuk penyediaan satu dokumen yang penting untuk rujukan dan siasatan pihak pendakwaan sebelum perbicaraan dimulakan,” katanya.Mahkamah turut menetapkan 7 Disember depan sebagai tarikh sebutan semula kes untuk pihak pembelaan memaklumkan status terkini berkenaan dokumen dan permohonan representasi kedua.

Pada 17 September lepas, Mahkamah Sesyen Ipoh melepas tanpa membebaskan Sugu, daripada satu lagi tuduhan iaitu mencederakan Pavithra, 28, pada waktu kejadian berikutan isterinya itu mengangkat sumpah bagi menarik balik pertuduhan dengan rela tanpa paksaan dan ugutan semasa prosiding itu. – Bernama

SPRM bingung bila Tommy Thomas terkejut


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *