Pekerja pengurusan bertugas dari rumah Khamis ini – Datuk Seri Ismail SabriSebaran :

KUALA LUMPUR: Pekerja peringkat pengurusan dan pengawasan di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dibenarkan untuk bekerja dari rumah, bermula Khamis ini.

Perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini.

“Semalam kita mengesan sebanyak sembilan kluster dari tempat kerja di Selangor. Ini berikutan mereka yang berada di kawasan merah terpaksa ke tempat kerja dan mendapat rungutan daripada ramai pihak mengenai kurangnya kawalan, memandangkan kilang-kilang dibuka seperti biasa.“Jadi, kita memutuskan pekerja di peringkat pengurusan di sektor awam dan swasta tidak perlu hadir di pejabat.

“Kita difahamkan, mereka yang terbabit adalah seramai hampir 1 juta pekerja dapat dikurangkan di pejabat, iaitu membabitkan 800,000 pekerja dalam sektor industri dan 200,000 penjawat awam,” katanya dalam sidang akhbar harian keselamatan COVID-19, hari ini.

Beliau berkata, keputusan itu dilakukan untuk memutuskan rantaian COVID-19 di kawasan PKPB.Ismail Sabri berkata, sektor industri yang akan terbabit untuk bekerja di rumah akan diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), tidak lama lagi.

“Bagaimanapun, ada kumpulan pekerja yang perlu hadir ke pejabat antaranya mereka yang terbabit dalam urusan kewangan dan pembayaran, penguatkuasaan dan kebajikan,” katanya.

“Mereka yang perlu hadir ke pejabat perlu melakukan ujian saringan yang akan ditanggung oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO),” katanya.Ismail Sabri berkata, syarikat yang terbabit dengan arahan itu mesti mengeluarkan surat kepada pekerja.

“Tempoh berakhirnya arahan ini sekiranya PKPB berakhirnya. Jika di Selangor PKPB berakhir 27 Oktober ini. Hanya lima hari sahaja mereka terpaksa ‘wfh’ (bekerja dari rumah).

“Sekiranya bersambung dua minggu lagi, maka dua minggu lagi mereka ‘wfh’ dan begitulah seterusnya,” katanya.PKPB: Benarkan kakitangan bekerja dari rumah (Work From Home)


Sebaran :


Leave a Reply