Muhyiddin mintak nyawa ?Sebaran :

 

KOTA KINABALU – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin tiba di Sabah hari ini. Setelah heboh berita  Dato Sri Anwar Ibrahim mempunyai cukup Ahli Parlimen dibelakangnya untuk membentuk Kerajaan Persekutuan yang baru dan menjadi Perdana Menteri dgn persetujuan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agung.

Beliau dikhabarkan berjumpa dengan Ketua Menteri Sementara Sabah Dato Sri Shafie Afdal untuk berbincang kemungkinan Parti Warisan bekerjasama dengan Kerajaan Perikatan Nasional selepas PRN Sabah.

Dia berkata mungkin Shafie telah melakukan yang terbaik dalam menguruskan negeri itu, ianya akan lebih baik jika negeri itu selaras pentadbirannya dengan kerajaan persekutuan”.“Kami ingin membantu negeri ini berkembang maju iaitu sejak Sabah menjadi sebahagian daripada persekutuan (Malaysia),” kata Muhyiddin, yang memimpin gabungan Perikatan Nasional(PN).

“Kami telah bekerjasama rapat untuk mencari jalan dan kaedah untuk membangunkan negara. Sabah adalah negeri dengan sumber semula jadi yang dapat kita bangunkan bersama.”

Katanya,”Walaupun kerajaan negeri yang dipimpin Warisan mungkin menganggap bahawa Sabah tidak memerlukan kerajaan persekutuan dan dapat maju dengan sendirinya, ia perlu bekerjasama dengan Putrajaya.”“Kita mempunyai sistem yang disebut federasi di mana negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bekerjasama sehingga Negeri-Negeri dapat berkembang dengan lebih cepat,” katanya dalam ucapannya di acara pertemuan dan salam MCA di Luyang di sini.

“Bagi saya, amat penting untuk kita bekerjasama, dan jika ada cara Kerajaan Persekutuan dapat membantu kita akan membantu. Tetapi akan lebih baik untuk membantu Kerajaan Negeri yang seiring dengan Kerajaan Pusat, ”katanya.

Sabah akan mengadakan pilihan raya negeri pada hari Sabtu ini.Muhyiddin mengulangi bahawa dia masih menduduki kerusi Perdana Menteri selagi pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dapat membuktikan dakwaannya untuk mendapat sokongan majoriti ahli parlimen untuk mengambil alih.

“Ramai juga yang bertanya adakah saya masih Perdana Menteri … saya masih perdana menteri,” katanya.

Beliau yang juga Presiden Bersatu mengatakan bahawa kehadirannya di acara MCA adalah untuk menjelaskan perkara penting yang cuba dilaksanakan oleh PN dalam masa tujuh bulan.Kelmarin Anwar telah mengumumkan bahawa dia telah memperolehi angka untuk membentuk Kerajaan Pusat yang baru, sementara menunggu menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Muhyiddin berkata, dia menghormati dakwaan Anwar sebagai pemimpin politik.

“Saya tidak mahu mempersoalkan kenyataannya kerana saya menghormati pandangan politik dari mana-mana pemimpin politik di Malaysia,” katanya.“Tetapi kita harus memahami bahawa Malaysia mengamalkan demokrasi berparlimen dan dalam sistem ini kita juga menegakkan perlembagaan Malaysia sebagai asas untuk apa sahaja yang kita ingin laksanakan.

“Jadi, apa sahaja kemnyataan yang dikeluarkan oleh sesiapa sahaja yang akan dilaksanakan berdasarkan peruntukan yang terkandung dalam perlembagaan negara dan saya tidak mahu menyentuhnya kerana ia berada di bawah budi bicara Agong.”

Shafie kawan baik saya – Muhyiddin

Anwar Ada Majoriti: Tolak tindakan buta tuli, kata Muhyiddin

Anwar umum bentuk kerajaan, Ringgit terus menjunam

 


Sebaran :


Leave a Reply