Vaksin Covid-19 : Sinopharm mula ujian klinikal fasa ketiga

Syarikat farmaseutikal gergasi China, Sinopharm, pada Rabu memulakan ujian klinikal fasa ketiga bagi menguji vaksin COVID-19, di Peru.

Profesor perubatan di Universidad Peruana Cayetani Heredia yang juga ketua ujian percubaan vaksin, Germán Malaga berkata, mereka berharap untuk memberikan vaksin tersebut kepada 3,000 orang.

Selain itu, 3,000 lagi peserta mungkin akan diberikan vaksin berkenaan di Universidad Nacional Mayor de San Marcos bermula minggu depan.

Pada Rabu, seramai 20 sukarelawan dijadualkan menerima vaksin tersebut, termasuk doktor, doktor haiwan, peguam, pakar psikologi dan diplomat.Mulai Isnin depan, Malaga berkata, 12 peserta akan diberikan vaksin tersebut dalam masa sejam, menjadikan jumlahnya sekitar 90 peserta dalam masa sehari.

Fasa ketiga ujian klinikal di Peru ini akan merangkumi 6,000 individu berumur antara 18 dan 75 tahun.

Kira kira 2,000 peserta akan menerima strain virus dari Wuhan, 2,000 lagi akan menerima strain dari Beijing, dan selebihnya plasebo air masin.
Selepas menerima dos pertama, kesemua peserta akan menunggu sebulan sebelum menerima dos kedua.

Mereka akan dipantau selama empat bulan dan perlu menjalani pemeriksaan kesihatan pada setiap hari.Vaksin tersebut dibangunkan China National Biotec Group (CNBG), anak syarikat National Pharmaceutical Group Sinopharm.

Vaksin itu turut diuji di Bahrain, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Maghribi dan Argentina.

Sinopharm telah memberikan 30,000 dos kepada sukarelawan manakala 10,000 lagi peserta telah menerima dua kali ganda dos vaksin dalam ujian sebelumnya di Bahrain dan UAE.

Sementara itu, ujian lebih lanjut akan dilakukan di Maghribi dan Argentina.
Peru antara negara paling teruk terjejas akibat COVID-19, merekodkan 696,190 kes positif dengan 30,123 kes kematian. AwaniRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker