Hubungan dengan UAE kekal erat – HishammuddinSebaran :

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein Onn mengesahkan hubungan Malaysia dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE) kekal erat walaupun negara itu memeterai perjanjian damai dengan Israel baru-baru ini.

Hishammmudin berkata, Malaysia mengamalkan sikap hormat-menghormati hubungan antara dua negara yang mengatasi pendirian semasa.

Jelas beliau tiada sebab untuk Malaysia tidak lagi berbincang dengan UAE pada masa akan datang.“Hubungan saya dengan UAE cukup hubungan cukup erat dan sikap hormat-menghormati dua negara ini harus mampu mengatasi pendirian semasa.

Hishammuddin sebelum ini dalam kenyataannya berkata, Malaysia melihat pemulihan hubungan di antara UEA dan Israel sebagai hak kedaulatan UAE.

Namun beliau mengulangi pendirian Malaysia berhubung penyelesaian dua negara bagi konflik Palestin-Israel.Jelas beliau, pendirian negara mengenai isu itu sentiasa konsisten iaitu menolak tindakan unilateral dan menyalahi undang-undang Israel yang mahu melaksanakan pelan memperluas kawasan Palestin yang didudukinya di Tebing Barat. – MalaysiaGazette


Sebaran :


Leave a Reply