‘Bukan nasihat, ini kritikan saya pada KJ’Sebaran :

ULASAN | Semalam, posting saya ada sentuh sikit pasal Khairy Jamaluddin (KJ).

Akibatnya terdapat beberapa komen terhadap KJ. Elok saya perjelaskan.

Ini bukan nasihat saya kepada KJ. Saya tidak layak menasihati beliau. Kalau nasihat pun belum tentu dia dengarSebab itu saya kata ini adalah kritikan. Maaf kerana tulis panjang sikit.

Tidak ada salahnya saya mengulas komen KJ terhadap Najib bila dia dihukum bersalah.

Jangan anggap ini sebagai perang sama sendiri atau perpecahan.Ini politik terbuka. KJ suka politik terbuka. KJ kata ini cita rasa orang muda sekarang.

Tetapi jangan pula orang yang membuat komen awal dikatakan OK, manakala yang membalas komen dianggap pemecah belah.

Perbezaan pendapat OK, tetapi jangan berpecah sampai hilang kuasa. Perang Mahathir – Muhyiddin menyebabkan kerajaan PH tumbang.Perang Anwar – Azmin juga menyebabkan PKR kehilangan kuasa dan jawatan Menteri. Anwar pula gagal lagi jadi PM.

Ada tiga isu yang saya mahu sentuh terhadap komen KJ itu.

Pertama, walaupun KJ membuat kenyataan menyakitkan hati, Najib membalasnya dengan ucapan terima kasih tetapi sindiran tajam.Dia tidak menghentam KJ. Dia mengucap tahniah kepada KJ kerana bekerja kuat setiap hari sehingga tumbangnya kerajaan PH.

Sebab itu menurut Najib, KJ dapat ganjaran kerana dilantik Menteri oleh Muhyiddin.

Tetapi apakah KJ faham sindiran tajam dan pedas dari Najib itu.Sejak BN kalah, KJ senyap menghilangkan diri. Dia jarang mengkritik pembohongan PH menggunakan Facebook dan Twitter beliau.

Kelibat KJ juga jarang nampak. Sedangkan Najib pusing seluruh negara menggunakan platform Bossku untuk jumpa akar umbi.

KJ ada?

Kedua, KJ kata jangan taasub kepada individu. Kita kena move on.

Sebenarnya rakyat tidak taasub kepada Najib sebagai individu.

Mereka taksub kepada perjuangannya dan jasanya. Dia penunai janji. Mereka juga taksub kepada kesabaran dan kegigihannya.

Najib sudah tidak ada apa apa lagi untuk ditawarkan. Dia bukan Perdana Menteri. Dia bukan ada syarikat perniagaan yang besar.

Dia banyak hutang. Hutang ikat jamin, hutang LHDN sampai RM1.69 Bilion.

Ramai kawan-kawan rapat lari meninggalkan dia. Tetapi rakyat biasa dan anak muda tidak lari. Mereka mengerumuni Najib di ketika dia sudah tidak ada apa apa.

Itu tanda baik. Itu tanda mereka taasub kepada perjuangan Najib. Mereka ingat jasa Najib. Mereka melihat kebangkitan Najib setelah dilanyak begitu teruk.

Taasub stokin merah

Cuba KJ bandingkan dengan diri sendiri. Setelah tidak lagi menjadi Menteri. Tidak ada jawatan dan tidak ada apa yang ditawarkan apakah rakyat masih mengerumuni beliau?

Mereka suka KJ dulu mungkin kerana taasub kepada penampilannya. Taasub kepada stokin merah yang dipakai bukan kerana perjuangannya. Populariti begitu cepat hilang.

Itu taksub individu namanya. Itu patut ditolak. Ia tidak menambah apa apa kepada parti walaupun KJ jadi Ketua Pemuda dua penggal.

Ketiga, KJ kata jangan heret parti dengan keputusan mahkamah. Ini tuduhan kedua KJ kepada Najib.

Dulu apabila Najib mula didakwa, KJ kata jangan jadikan Umno sebagai perisai dan pembela.

Ia pantas dijawab oleh Najib bahawa dia tidak akan menggunakan parti untuk membelanya. Dia letak jawatan presiden Umno. Dia ke mahkamah tanpa menganjur demonstrasi.

Kini KJ bangkitkan isu yang sama. Tahukah KJ, bila PH tumbang, ada usaha oleh ketua-ketua bahagian supaya kes Najib digugurkan. Najib menolak dan mahu terus melawan di mahkamah.

Justeru, taasub rakyat kepada Najib adalah taasub kepada perjuangannya. Itu melahirkan teman sejati. Teman dalam “Perjuangan”.

Apakah KJ ada teman sejati seperti itu. Akan sampai masanya, bila tiada jawatan dan kuasa kita akan ditinggalkan keseorangan.

Sebab itu jangan jadi pemimpin populis. Parti tidak untung apa-apa.

Semoga Najib tabah dan Istiqamah. Kepada KJ, “Jangan hanya tahu erti mewarisi kepimpinan. tetapi tidak tahu erti mewarisi perjuangan”.

Maafkan saya. Selamat menyambut Raya Korban.


DR MOHD PUAD ZARKASHI ialah anggota Majlis Tertinggi Umno, bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan bekas ahli parlimen Batu Pahat.

 


Sebaran :


2 thoughts on “‘Bukan nasihat, ini kritikan saya pada KJ’

  • Saya setuju komen ybgh Dr Fuad.Saya sanjung dsnr disebabkan jasa pentadbirannya,jasa keprihatinannya PD rakyat tanpa ada rasis sedikit pun.Tapi Sy TDK sokong dan TDK suka apa yg tlh dilakukannya yg mengakibatkan jadi begini.Dikampong dulu,Sy ada bela seekor monyet,saya beri dia mkn buah buahan,disumbat semua dlm mulutnya sehingga kembong pipinya.Sy marah dia jgn tamak,dia luah balik,dia mkn sikit je.Ini hanya perumpamaan,BKN sinikal.

    Reply
  • Salah dan benar/hitam & putih/air dan minyak……

    Reply

Leave a Reply