Kos keseluruhan RTS dianggarkan RM10 bilion untuk Malaysia, Singapura

Kos keseluruhan pembinaan projek Sistem Transit Rapid (RTS) yang menghubungkan Malaysia dan Singapura di sini dianggarkan bernilai kira-kira RM10 bilion, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata daripada keseluruhan jumlah itu, 61 peratus daripadanya dibiayai oleh kerajaan Singapura manakala 39 peratus lagi ditanggung oleh kerajaan Malaysia.

“Berdasarkan kepada perjanjian Singapura-Malaysia, nisbah (kos) ialah 61:39, lebih kurang jumlahnya ialah RM10 bilion. Singapura akan membiayai 60 hingga 61 peratus manakala pihak kita pula ialah 39 peratus dengan kos RM3.716 bilion.

“Maka, kos RM10 bilion itu ialah untuk jarak sepanjang empat kilometer. Jarak Malaysia ialah kira-kira 2.7 km dan 1.3 km untuk Singapura,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.Wee juga berkata pembinaan RTS berkenaan akan dilakukan dalam dua fasa iaitu bahagian pertama pada awal 2021 hingga hujung 2024, merangkumi fasa pembinaan atau pembangunan struktur sivil.

Fasa dua pula akan bermula awal 2025 hingga akhir 2026, melibatkan pembinaan sistem seperti isyarat, ‘rolling stock’, telekomunikasi, dan pengujian sistem.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai keperluan mempunyai depoh Wadi Hana di Johor Bahru, Wee berkata depoh itu diperlukan bagi tujuan penyelenggaraan RTS yang menggunapakai sistem Transit Aliran Ringan (LRT) kerana Singapura menggunakan sistem berlainan iaitu Mass Rapid System (MRT).

“Perlunya ada depoh di Wadi Hana ialah kerana kita menggunakan sistem LRT. Lagipun, Prasarana mempunyai pengalaman mengendalikan sistem landasan LRT.“Kita perlukan depoh penyelenggaraan, tempat untuk kita menyelenggara dan sebab itulah kita pilih Wadi Hana. Bagaimanapun saiz tanah untuk depoh berkenaan belum dimuktamadkan lagi kerana kita perlu berbincang dengan kerajaan negeri.

“Tetapi setakat ini, kita telah mengenal pasti 40 lot (tanah). Saiz sebenar akan dimaklumkan secepat mungkin,” katanya.

BERNAMA

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker