TYT perkenan, Sabah BUBAR

Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin memperakukan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Sabah dalam jangka masa 60 hari”

Melihat kepada perkembangan semasa, Shafie menegaskan beliau dari segi undang-undang berhak memohon pembubaran DUN walaupun berapa pun sokongan yang didakwa dimiliki pembangkang.

“Apa juga cerita – mereka pergi Istana, mahu angkat sana, angkat sini, ada jumlah sana, jumlah sini – Dewan sudah pun dibubarkan.”

Beliau juga menunjukkan kepada para penyokong yang berhimpun surat perakuan Juhar pagi tadi kepada permohonan yang dibuat semalam.

“Kita pulangkan kepada rakyat Sabah,” katanya.

Semalam, Musa pada sidang media memaklumkan beliau menerima akuan berkanun daripada Adun dari pelbagai parti mengesahkan mereka menyertai suatu gabungan baru yang diketuainya.

Gabungan itu, katanya, akan merangkumi wakil rakyat daripada Umno, PPBM, STAR, PBS, PKR, DAP, Warisan, dan Upko.

“Langkah seterusnya ialah menemui gabenor Sabah dan menyerahkan SD daripada Adun kepada beliau,” kata Adun Sungai Sibuga itu.

Sebanyak 73 kerusi akan dipertandingkan susulan penambahan 13 kerusi baru yang diluluskan Parlimen tahun lepas.

Warisan membentuk kerajaan di Sabah dengan sokongan daripada Pakatan Harapan susulan penghijrahan wakil rakyat Barisan Nasional selepas pilihan raya umum 2018.

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker