‘Saya tak ada pilihan, BN Terengganu tanding semua kerusi parlimen’Ketika PAS menunjukkan keazamannya untuk bertanding di enam kerusi parlimen di Terengganu, Umno negeri itu pula menegaskan mereka bersedia untuk meletakkan calon di kesemua lapan kerusi parlimen dan 32 kerusi dewan undangan negeri (DUN).

Perkara itu ditegaskan sendiri oleh Pengerusi Umno Terengganu Ahmad Said ketika diminta mengulas hasrat yang dinyatakan pemimpin kanan PAS menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-15 nanti.

“Kalau dia (PAS) kata bertanding di enam parlimen, saya tak ada pilihan, di Terengganu BN akan bertanding di semua lapan (kerusi) parlimen,” katanya seperti dilaporkan Sinar Online hari ini.

Terdahulu media melaporkan Naib Presiden PAS Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menyatakan hasrat untuk mmepertahankan enam kerusi yang dimenangi PAS pada PRU lalu.

Mengulas lanjut, Ahmad menyifatkan kenyataan Samsuri sebagai pandangan peribadi.Justeru kata Ahmad beliau sendiri mempunyai hasrat untuk melihat BN bertanding di semua kerusi di negeri berkenaan.
Ketika Samsuri – yang diberi tugas mengetuai perbincangan mengenai pengagihan kerusi dengan Umno – memberitahu perkembangan hal itu adalah positif, Ahmad sebaliknya berkata sepanjang pengetahuannya belum ada perbincangan dibuat.

“Setahu saya, masih lagi belum ada berbincang mengenai pengagihan kerusi, kerana selama ini hanya tentang terms of reference. Bagi saya, kenyataan Dr Samsuri sebagai naib presiden dan kenyataan peribadinya adalah premature (pramatang).

Takut apa, dah biasa berlawan

“Maknanya ini dah menjadi hasrat dia, sasaran dia, walaupun belum ada rundingan (walaupun) kemudian kata wish list akan dikemukakan.

“Jadi, saya kata itu pendapat peribadi beliau dan sekiranya pendapat peribadi ini diambil kira, saya boleh kata ini pendapat peribadi saya,” katanya.
Menurut Ahmad, seorang wakil rakyat PAS juga ada menyatakan bahawa PAS akan turut mempertahankan 22 kerusi DUN yang dimenangi mereka sebelum ini.

Justeru katanya, jika itu adalah pendapat peribadi wakil rakyat PAS itu, beliau juga dengan pendiriannya untuk bertanding di semua 32 kerusi DUN di Terengganu.

“Takut apa? Sebab di Terengganu, Kelantan dan Kedah adalah negeri (majoriti) Melayu. PAS atau Umno menang, tetap negeri Melayu. Yang penting, biar Perikatan Nasional (PN) memerintah dahulu.

“Sebab itu kita kata bubar parlimen dulu, tanding di peringkat Putrajaya. Kemudian di DUN, kita lawan sesama sendiri. Siapa yang lebih, dia yang akan menjadi kerajaan.

“Takut apa? Kita sudah biasa lawan. Kalah atau menang perkara biasa,” jelasnya.
Mengulas lanjut mengenai pengagihan kerusi, Ahmad yang turut pernah menjadi menteri besar Terengganu itu berkata, sebarang rundingan belum dibincangkan.

“Mesyuarat di peringkat negeri dan bahagian juga masih belum dilakukan,” kata Ahmad.

Sebagai rekod, Terengganu mempunyai lapan kerusi Parlimen, dengan enam daripadanya dimenangi PAS manakala dua kerusi – Hulu Terengganu dan Besut – dimenangi BN.

Namun, ahli parlimen Hulu Terengganu, Rosol Wahid, kemudian melompat parti menyertai Bersatu selepas Pakatan Harapan (PH) membentuk kerajaan pusat.

Rosol kini diberi jawatan timbalan menteri di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.
Bagi kerusi DUN pula, PAS memenangi 22 kerusi dan baki 10 kerusi lagi dimenangi BN. MkiniLeave a Reply

Your email address will not be published.