Anifah dilantik presiden Parti Cinta Sabah

Bekas menteri luar, Anifah Aman dilantik sebagai presiden baru Parti Cinta Sabah selepas memenangi jawatan itu tanpa bertanding dalam pemilihan parti itu hari ini.

Parti tersebut meluluskan pindaan untuk menukar nama kepada Parti Kesedaran Rakyat Sabah, berserta simbol dan bendera baru.

Perubahan itu perlu diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS) sebelum ia berkuat kuasa.

Anifah mengambil alih jawatan daripada bekas presiden Wilfred Bumburing yang dilantik sebagai timbalan presiden.Pengerusi pengurus perhimpunan agung dwitahunan PCS itu Kalakau Untol memberitahu pemberita bahawa jawatankuasa pengurus memutuskan presiden baru akan hanya membuat kenyataan selepas mesyuarat Majlis Tertinggi parti dalam masa terdekat.

Anifah berkata, beliau akan memaklumkan maklumat terperinci semasa pelancaran parti itu kemudian.

Untol berkata, parti itu kini menyaksikan gandingan antara pemimpin politik veteran dengan golongan profesional muda yang baru menyertai politik.

Barisan kepimpinan baru PCS.
“Kebanyakan ahli Majlis Tertinggi merupakan bekas ahli Umno, PBS dan Upko, sementara yang lain merupakan profesional seperti peguam dan ahli akademik. Ia gandingan yang bagus.”Antara ahli politik terkenal yang menyertai PCS adalah Ewon Ebin, bekas naib presiden Upko dan Marcus Mojigoh, bekas bendahari agung Upko.

Pengerusi pemilihan PCS Ansari Abdullah berkata, parti itu juga akan menubuhkan bahagian Parlimen mereka di seluruh negeri Sabah, iaitu selepas RoS meluluskan pindaan perlembagaannya.

“Kami juga akan menstruktur semula sayap Pemuda dan Wanita,” katanya. FMT

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker