Siasatan isu terowong diserah ke Peguam Negara, Guan Eng sila bersedia!KUALA LUMPUR: Siasatan berkaitan kes projek terowong dasar laut di Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion dijangka dapat diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara dalam masa terdekat untuk tindakan selanjutnya, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Azam Baki.

Beliau berkata ketika ini siasatan kes berkenaan telah berada pada fasa terakhir dan tidak ramai saksi yang dipanggil untuk diambil keterangan bagi menyiapkan siasatan kes berkenaan.

“Sepatutnya hari ini, kami memanggil (bekas Menteri Kewangan) Lim Guan Eng untuk memberi keterangan kali kedua tetapi beliau tidak dapat hadir kerana tidak sihat.

“Esok (Jumaat) juga beliau tidak dapat hadir kerana ada hal. Oleh yang demikian, SPRM akan meneruskan rakaman percakapannya sekali lagi Sabtu ini,” katanya dalam sidang media selepas majlis pelancaran buku ‘Modul Integriti dan Rasuah’, di sini, semalam.

Kelmarin, Lim, yang juga bekas Ketua Menteri Pulau Pinang telah hadir ke ibu pejabat SPRM Putrajaya untuk dirakam keterangannya.
Pada 30 Jun lepas, SPRM menahan bekas pegawai tinggi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC) bagi membantu siasatan berhubung elemen rasuah dalam projek terowong itu.

Artikel Berkaitan: Cubaan Guan Eng “Melembukan” Rakyat Dikantoikan oleh Bossku

Artikel Berkaitan: Kes Terowong: Zairil dan Ramasamy disiasat SPRM

Artikel Berkaitan: Exco DAP Acah Melayu Zairil Khir Johari Mangsa Seterusnya ‘SMASH’ Bossku

Artikel Berkaitan: Skandal Terowong: Keadilan Ditegakkan, Guan Eng Akan Didakwa?
Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow dan serta beberapa exco dan bekas exco kerajaan negeri turut dipanggil memberi keterangan kepada SPRM berhubung projek mega itu.

Dalam perkembangan lain, mengulas mengenai siasatan melibatkan bekas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Azam berkata pihaknya sedang dalam peringkat terakhir menyiapkan siasatan.

“Siasatan melibatkan Syed Saddiq masih lagi dijalankan dan kes ini tidak ramai lagi saksi untuk dipanggil dan saya percaya pegawai penyiasat saya dalam peringkat akhir untuk selesaikan kes ini dalam tempoh seminggu sebelum diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Pada 17 Julai lepas, SPRM menafikan menahan Syed Saddiq selepas beliau dipanggil SPRM bagi membantu siasatan.

Artikel Berkaitan: Projek Berbillion Ringgit Kelulusan 8 Hari, Dokumen SPRM Terbukti Sahih
Artikel Berkaitan: SPRM dan ‘kekebalan’ Lim Guan Eng

Artikel Berkaitan: Menanti Pengakhiran Kekebalan DAP: Laporan Kebolehlaksanaan RM377.6 Juta Kerja Siapa?

Artikel Berkaitan: Skandal Terowong, Salah Najib dan 1MDB – DAP

Artikel Berkaitan: Lebuhraya PIL1 Termahal Di Malaysia, Siapa Dapat Manfaat Terbesar? Geng TEROWONG!

Sebelum ini, media tempatan melaporkan kehilangan wang lebih RM200,000 dari kediaman Syed Saddiq di Petaling Jaya, Mac lepas.
Dalam pada itu, mengulas mengenai siasatan berhubung urus niaga pertukaran tanah melibatkan Kementerian Pertahanan, Azam berkata pihaknya masih meneruskan siasatan kes berkenaan.

“Siasatan memang SPRM buat dan ada beberapa lagi siasatan yang masih belum selesai. Buat masa ini, saya tidak dapat mengumumkan keputusan kes berkenaan,” katanya.

Beliau berkata pegawainya sedang memanggil beberapa lagi saksi lain untuk membantu siasatan, selain telah membuka beberapa lagi kertas siasatan kes itu.

Pada November tahun lepas, Kementerian Pertahanan telah mengemukakan laporan siasatan 16 projek ‘land swap’ kepada SPRM. – BERNAMA

Artikel Berkaitan : Skandal Terowong: Siasatan SPRM Hampir Sampai ke Penghujung?

Artikel Berkaitan : Lim keluar SPRM lepas 6 jam beri keterangan

Artikel Berkaitan : Skandal terowong: SPRM arah Guan Eng sambung beri keterangan Sabtu iniOne thought on “Siasatan isu terowong diserah ke Peguam Negara, Guan Eng sila bersedia!

  • kalau AG & ketua SPRM sebelum ini bukan atas lantikan politik sudah tentu kes banglo & terowong tidak akan digugurkan & dipetiaiskan…rakyat sudah faham & tahu tommy thomas & tipah koya bukanlah manusia yang berprinsip & berintegriti…2 ekor ini cuma jadi barua saja kepada mahathir & lim guan eng

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.