Hilang kerja dan tempat tinggal, ibu hidap barah tinggal di kereta dengan 6 anakSebaran :

Menjalani kehidupan sebagai seorang ibu bukanlah sesuatu perkara yang mudah.

Cabaran penuh liku telah dihadapi oleh seorang ibu, yang tidak mahu namanya didedahkan, dalam mencari ikhtiar demi menyara kehidupan dirinya bersama enam anak.

Ibu itu yang kini sedang dalam proses perceraian dengan suaminya, bagaikan jatuh ditimpa tangga setelah diberhentikan kerja oleh majikan Mac lalu ekoran perintah kawalan pergerakan (PKP) yang menyebabkan kebanyakan perniagaan merudum.Malah, si ibu, yang menghidap penyakit barah juga terpaksa keluar dari rumahnya kerana sewa tertunggak yang tidak mampu dibayar.

Demi meneruskan kehidupan, keluarga tujuh beranak itu bertekad untuk tinggal dalam kereta dan menumpang mandi di tandas stesen minyak di Hulu Selangor sementara si ibu mencari pekerjaan baru.

Kisah menyayat hati ini antara yang dikongsi di Facebook Lembaga Zakat Selangor yang telah menyalurkan bantuan kepada keluaega tersebut.Zakat Selangor@zakatselangor

Kes Ibu & anak kecil tidur dalam kereta setelah diceraikan suami dan diusir pula oleh tuan rumah kerana sewa tertunggak.

Seorang ibu muda, berusia 30 tahun tinggal di dalam kereta bersama 6 orang anak berumur 14, 10, 8, 3, 2 dan 5 bulan di stesen minyak Rasa, Hulu Selangor.

View image on TwitterView image on Twitter

Ketika dihubungi Malaysiakini, ibu itu menjelaskan bahawa dia memanjatkan rasa syukur atas bantuan yang dihulurkan kepadanya.

“Alhamdullilah buat masa sekarang, saya tengah tunggu rumah, dan dibantu zakat dan NGO Darul Jariyah.

“Ramai juga yang telefon hulurkan bantuan. Terima kasih banyak-banyak,” katanya.Selain itu, ibu itu juga menjelaskan anak-anaknya kini dalam keadaan yang sihat.

Tiga orang anaknya sebelum ini dalam keadaan tidak sihat dan memerlukan rawatan hospital.

Wanita itu turut menjelaskan bahawa dia pada awalnya menelefon Kuan Chee Heng – atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang – untuk mendapatkan bantuan.Setelah dibantu oleh Uncle Kentang, dia menerima bantuan dari Lembaga Zakat Selangor dan beberapa NGO lagi.

“Kawan saya cadangkan saya untuk call (hubungi) Uncle Kentang.

“Jadi saya pun telefon dan dia sangat membantu saya,” katanya lagi.Nama Uncle Kentang tidak asing lagi buat rakyat Malaysia. Dia dilihat kerap membantu orang awam, tidak kira bangsa.

Ketikan dihubungi Malaysiakini, Kuan menjelaskan bahawa dia menerima panggilan telefon daripada ibu tersebut dua hari lalu dan terus ke stesen minyak itu untuk melihat sendiri keadaan keluarganya.

“Selepas dia (ibu) called, saya pergi jumpa dia sebab nak sahkan dia memang perlu bantuan.

“Bila saya pergi, saya lihat dia memang perlukan bantuan,” katanya lagi.

Tambah Kuan, dia kemudian ke balai polis berdekatan untuk membuat laporan bagi keluarga tersebut.

“Saya bawa ke balai polis, buat laporan untuk rujukan zakat dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan saya berikan juga sedikit wang ketika itu.

“Kemudian Lembaga Zakat Selangor terus hubungi saya untuk dapatkan maklumat lanjut,” katanya lagi.

Kuan malah membuat hantaran di laman Facebook untuk berkongsi kesedihannya berkenaan situasi keluarga berkenaa.

Sementara itu, Kuan juga menyedari bahawa kereta yang digunakan ibu tersebut mempunyai masalah dan sudah dibawa ke bengkel untuk diperiksa.

“Nampak dia memang kesian sebab tidur dalam kereta yang penyaman udara rosak.

“Jadi semalam saya dah bawa kereta dia ke bengkel untuk periksa penyaman udara tersebut,” katanya lagi.


Sebaran :


Leave a Reply