LGE-MENTERI KEWAYANGAN DALAM SEJARAH MALAYSIASebaran :

Adakah Lim Guan Eng benar-benar layak sebagai Menteri Kewangan, atau hanya tahu mewayang saja?

Sepanjang 22 bulan di bawah kerajaan PH, Menteri Kewangan LGE seringkali mendakwa negara sudah bankrap, hutang terlampu tinggi hingga mencecah RM1 trilion, dan ini semuanya salah BN.

Rakyat juga diminta bersabar apabila pelbagai bantuan dan subsidi untuk rakyat dimansuhkan, dan diminta supaya “ikat perut” kononnya untuk “menyelamatkan Malaysia”. Malah, rakyat telah terperangkap dengan fitnah LGE ini sehingga mereka beramai-ramai menderma kepada Tabung Harapan.Soalannya sekarang adalah, mengapakah kerajaan PN yang baharu ini mampu menyuntik RM45 bilion untuk program-program yang berorientasikan rakyat dalam sepanjang tempoh krisis Covid-19 ini, antaranya PENJANA (RM45 bilion) , PRIHATIN (RM250 bilion) dan PRIHATIN Tambahan (RM10 bilion)? Adakah LGE sudah salah kira? Adakah LGE tipu? Atau adakah LGE tersalah letak titik perpuluhan sehingga teringat negara sudah bankrap?

Bayangkanlah jikalau LGE masih Menteri Kewangan pada masa itu? Kemungkinan besar rakyat akan diminta “ketatkan lagi” tali pinggang di perut mereka yang sudahpun terlampau ketat, kerana kononnya semua wang sudah “disonglap BN”.

Berhubungan dakwaan itu, masih ingatkah lagi masa LGE menuduh kerajaan BN mencuri semua wang kutipan GST? Akhirnya ia disangkal Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) hampir setahun kemudian. Rupa-rupanya wang tu tak masuk poket BN, tetapi masuk Akaun Hasil Disatukan untuk membiayai perbelanjaan mengurus dan pembangunan. Pada masa itu BN telahpun menyuruh LGE memeriksa akaun berkenaan, tetapi LGE dengan degilnya tetap dengan fitnahnya.Malah, LGE terlalu “cekap” menjalankan tanggungjawabnya sehingga sering membuat pusingan-u mengenai keadaan kewangan negara, mula-mula mendakwa negara bankrap, kemudian mendakwa Malaysia diurus dengan baik. “Kecekapan” LGE ini kemudiannya menyebabkan pelabur-pelabur asing begitu “yakin” terhadap kerajaan PH sehingga mereka mula mengeluarkan wang mereka dari pasaran saham Malaysia, sekaligus menyebabkan Bursa Malaysia jatuh 200 mata ke bawah 1,600 mata, iaitu tahap paling rendah sejak September 2015.

Atas alasan “negara bankrap”, LGE dan kerajaan PH juga telah menjual aset negara (yang dikumpul di bawah kerajaan BN!) dengan rakus. Dalam tempoh 400 hari sahaja, lebih daripada RM20 bilion telahpun dijual sepertimana yang didakwa Abdul Muein Abadi, seorang Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). https://www.facebook.com/KeykokLau/posts/1932210236914295

Namun, apa yang sangat luar biasa adalah mengapa hutang negara masih terus meningkat dari RM686.8 bilion di bawah BN pada tahun 2017, kepada RM799.1 bilion pada 2019? Janji-janji manifesto pun tidak dilaksanakan, tak payah lah menjadikan “impian” hutang negara RM1 trilion sebagai satu realiti la.Tetapi, apa lagi yang kita boleh harapkan dari seorang pemimpin yang hanya tahu mengajar lagu “A,B,C,D, GST” kepada murid-murid sekolah? Ingat, ini menteri sama yang dulu memperjuangkan “pemisahan politik dan pendidikan”.

Bayangkanlah kalau LGE masih Menteri Kewangan semasa krisis Covid-19. Mungkin dia akan beri tambahan wang e-tunai RM30 dan suruh rakyat bersyukur. Menggigil saya bila fikirkannya.

#tolakdap
#tolakrasis
#bersamamcaOleh Lau Chin Kok
Facebook News


Sebaran :


4 thoughts on “LGE-MENTERI KEWAYANGAN DALAM SEJARAH MALAYSIA

 • Paling senang PDRM dan SPRM siasat segera perkara ini termasuk mentan PM ke7 ini semua ada motif di sebalik

  Reply
 • Mmg betul.dan setuju apa yg di.ceritakan oleh penulis ini.nasip baik lah ph runtuh sebelum malapetaka yg lebih teruk lg.klau ia masih.entah berapa banyak yg terkorban pada masa covid19 ini.pada era ph asyik dgn politik bohong dan perebutan jawatan pm.

  Reply
 • Yaa.. Undi lah lagi PH pd PRu15 nti… Kalau nak tgk negara betol2 bankrap spt kata apek sepet penipu….

  Reply
 • LGE nie mmg x guna…gara² ‘penjimatan’ dia kwn aq kna buang keja…bantuan pn cuma rm30…gara² penjimatan dia jg elaun aq kna potong rm500, saat aq mengharapkan kenaikkn gaji…sume atas alasan ‘penjimatan’ tp dia pnya jimat mcm lahanat, byk aset dia jual, rmai pekerja kna berhenti, byk elaun dia tarik, dia buka plak tabung harapan, bantuan dan subsidi rakyat dia mansuh, kelayakan BSH dia kurangkan, ada yg pna dpt jd x dpt atas alasan kelayakan yg PH ubahsuai…hutang negara bukan makin turun malah semakin meningkat oleh si jahanam nie…aq xtau apa yg dia jimatkan smp hutang makin meningkat? Dlm keadaan harga brg mahal, kos sara hidup tinggi, dia potong elaun, dia potong bantuan, dia hentikan pekerja tnpa ada bantuan kewangan lain…nie la menteri kewangan malaysia yg paling babi…

  Reply

Leave a Reply