Naik mendadak, 103 kes jangkitan baru Covid-19.Tiada korban baru berkaitan Covid-19 dilaporkan hari ini, menjadikan keseluruhan mangsa yang terkorban 115 orang.

Dalam perkembangan sama, 103 kes jangkitan baru dilaporkan, menjadikan keseluruhan mangsa yang dijangkiti 7,732 orang sehingga kini.

“Ingin dimaklumkan daripada 103 kes baharu yang dilaporkan, 7 kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara.

“Daripada 96 kes penularan tempatan, 84 kes adalah kes bukan warganegara Malaysia di mana 53 kes dikesan daripada Kluster Pedas dan 24 kes daripada Kluster Syarikat Pembersihan.

“Oleh itu, kes penularan tempatan di kalangan warnanegara Malaysia adalah 12 kes sahaja,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media hari ini.
Ketika ini, seramai 1,382 pesakit sedang dirawat. Daripada jumlah tersebut, 8 di unit rawatan rapi dengan 2 daripada mereka memerlukan bantuan pernafasan.

Sementara itu, Hisham mengumumkan 66 pesakit Covid-19 pulih dan dibenarkan keluar wad, menjadikan keseluruhan mangsa yang sembuh 6,235 orang sehingga kini.

FMTLeave a Reply

Your email address will not be published.