Ujian genting menanti PN di Johor minggu depan

Terkini di My KMU !!!!---->

Gabungan Nasional Perikatan bakal menghadapi ujian penting di DUN Johor pada Khamis depan.

Ia berikutan ketegangan yang berlaku antara parti Umno dan Bersatu di negeri itu, dan juga terdapat kurangnya kesepakatan antara kedua-dua parti itu di peringkat persekutuan.

Sesi persidangan pada 14 Mei ini boleh berlangsung dengan tiga cara.

Di atas kertas, sesi tersebut sepatutnya berakhir sejurus selepas Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menyampaikan ucapannya tanpa sebarang proses selanjutnya di DUN selepas itu.

Speaker Dewan Undangan Negeri, Suhaizan Kaiat telah menolak kemungkinan bahawa sesi tersebut dilanjutkan lebih dari satu hari berikutan pandemik Covid-19 dan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) yang sedang berlangsung.

Suhaizan Kaiat
Bagaimanapun, beliau mengatakan bahawa jika kedua-dua pihak membuat permintaan untuk melanjutkan persidangan sehingga petang, ia akan dipertimbangkan.

Sekiranya dilanjutkan, ini membuka kemungkinan PN mengemukakan usul untuk menggantikan Suhaizan, seorang speaker yang bukan seorang wakil rakyat.

Pada masa sama, Pakatan Harapan kemungkinan juga mengemukakan usul tidak percaya terhadap Menteri Besar Hasni Mohammad.

Mana-mana pilihan boleh menjejaskan keseimbangan kuasa di negeri itu dan membuka ruang untuk pilihan raya mengejut.

Ini kerana PN tidak mempunyai kuasa yang kukuh di DUN, dengan memegang 29 kerusi berbanding 27 oleh Harapan. Sebarang kesilapan kecil mampu mengakibatkan DUN tergantung.

Berapa ramai tandatangan SD?

Daripada 29 kerusi dari PN, Umno menguasai 14 sementara Bersatu mempunyai 11.

Perkembangan terkini menunjukkan bahawa Hasni tidak mendapat sokongan penuh dari wakil Bersatu.

Seorang sumber kanan Bersatu telah mendakwa bahawa pejabat Hasni berusaha untuk mendapatkan akuan berkanun (SD) dari anggota parti untuk menyokong penyingkiran speaker DUN.

Namun, sumber itu mengatakan beliau tidak pasti berapa ramai yang telah menandatangani SD tersebut.

Timbalan Pengerusi PKR Johor, Jimmy Puah mendakwa bahawa beberapa Adun Bersatu yang berpihak kepada Dr Mahathir Mohamad telah menolak menandatangani SD tersebut.

Namun, pemimpin Bersatu yang berpihak kepada Muhyiddin Yassin juga bertentangan pendapat dengan Umno atas tuduhan bahawa Bersatu diketepikan berhubung isu pelantikan politik.

Bekas menteri besar Johor Osman Sapian, ketika dihubungi, menyatakan rasa tidak puas hati terhadap Umno yang menolak PN.

Majlis tertinggi Umno pada Isnin juga menolak secara rasmi bergabung dengan PN.

“Bersatu dalam keadaan tidak stabil, kami belum diberitahu apa yang sebenarnya berlaku,” kata Osman kepada Malaysiakini.

“(Namun), saya telah diberitahu oleh perdana menteri (Muhyiddin) sendiri bahawa beliau akan memberikan taklimat menyeluruh mengenai perkembangan semasa dan kedudukan Bersatu dalam PN.

“Hanya perlu menunggu sehingga PKP berakhir. Tetapi kita bimbang sebelum PKP berakhir, akan ada letupan,” katanya.

Mkini

Leave a Reply